Potvrđena optužnica protiv predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića i drugih

Izvor: Capital.ba, 18.Jan.2021, 15:48

Potvrđena optužnica protiv predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića i drugih

SARAJEVO – Sud BiH potvrdio je optužnicu u slučaju “Respiratori” protiv predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića, bivšeg direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka, vlasnika firme “Srebrena malina” Fikreta Hodžića i ministra finansija FBiH Jelke Miličević. izvor: Radio Sarajevo Prema optužnici, potvrđenoj 30. decembra prošle godine, Novalić je optužen za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima zloupotreba >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << položaja ili ovlašćenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, te falsifikovanje službene isprave. Novalić je optužen i za povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, saopšteno je iz Suda BiH. I Solak je optužen za ista krivična djela, koja su sadržana u krivičnim zakonima i FBiH i Republike Srpske. Optužnica za ova krivična djela tereti i Hodžića, a po istoj osnovi optuženo je i pravno lice “F.H. Srebrena malina”, Srebrenica. Ovom optužnicom obuhvaćena je i ministar finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević, koja je na teret stavljeno krivično djelo nesavjestan rad u službi. Ova optužnica odnosi se na zloupotrebe u vezi sa nabavkom 100 respiratora za FBiH iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Almir Badnjević, direktor kompanije “Verlab” koja je trebalo da izvrši verifikaciju respiratora koje je u jeku pandemije virusa korona nabavila firma “Srebrena malina” za Federalnu upravu civilne zaštite i Vladu Federacije BiH, rekao je prije nekoliko dana da oni još nisu stavljeni u funkciju jer nisu verifikovani. Srna Чланак Potvrđena optužnica protiv predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića i drugih се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Potvrđena optužnica protiv grupe "Amerika", uložene žalbe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2021

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu u slučaju poznatom kao "Amerika", koji se vodi protiv Veselina Raičevića i još trojice okrivljenih optuženih da su pripadnici grupe za trgovinu drogom, a koju mediji nazivaju "Amerika"...Pored Raičevića optuženi su i Aleksandar Stević, Imrli Alili...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.