Potvrđen kreditni rejting Beograda Ba3 pozitivan

Izvor: B92, 02.Okt.2020, 10:29

Potvrđen kreditni rejting Beograda "Ba3 pozitivan"

Beograd -- Američka kreditna agencija "Mudiz" potvrdila je kreditni rejting grada Beograda "Ba3 pozitivan" za 2020. godinu, isti kao što ima i Srbija.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ocenio je da je kreditni rejting potvrda da gradska vlast domaćinski upravlja budžetom i da je grad finansijski stabilan.

Vesić je na Studiju B govorio o izveštaju agencije "Mudiz", koji je objavljen na zvaničnoj prezentaciji te agencije, i u tom smislu naveo je da je ta agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenila da kreditni profil Grada Beograda (Ba3 pozitivni) ukazuje na promišljeno fiskalno upravljanje koje je rezultiralo zdravim fiskalnim učinkom.

U toj analizi, prema rečima Vesića, dodaje se da će nezabeleženi šok zbog epidemije virusa korona i pad privredne aktivnosti uticati na prihod Grada u 2020. godini, ali i da kreditne snage i zdrav učinak poslovanja pre krize amortizuju ekonomski šok nastao usled epidemije.

Beograd ima sveukupno zadovoljavajući finansijski rezultat bez obzira na izrazito velike potrebe ulaganja, povoljan nivo likvidnosti, bogatu privrednu delatnost i značajnu ulogu kao centra nacionalne privrede, napisano je u izveštaju agencije "Mudis".

U izveštaju se navodi i da se očekuje da u 2020. godini likvidnost Beograda ostane na zadovoljavajućem nivou, kao i da je prosečan gotovinski saldo na računima Grada u 2019. godini iznosio 12,1 milijardu dinara, što je 2018. godine bilo 13 milijardi dinara, a što čini 14 odsto prihoda iz poslovanja.

Gotovinske rezerve grada predstavljaju solidno pokriće za servisiranje duga koje dospeva 2020. godine i pruža gradu dovoljno sredstava u slučaju budžetskog pritiska i podršku za kapitalna ulaganja u srednjoročnom periodu, navodi se u izveštaju.

Direktni dug Beograda čini 43 odsto prihoda iz poslovanja i predstavlja nivo koji je sličan prethodnoj godini, mada je znatno niži u odnosu na 87 odsto koji su zabeleženi pre pet godina.

Grad Beograd je potpisao novi ugovor o kreditu sa Evropskom investicionom bankom u septembru 2019. kojim će se investirati u izgradnju kanalizacione infrastrukture na levoj obali Dunava, a koji iznosi 35 miliona evra, ocenjuje Mudis.

Na kraju svog izveštaja američka kreditna agencija "Mudiz” hvali finansijsko poslovanje grada Beograda, naveo je Vesić.

Dodaje i da je u izveštaju napisano da su aspekti uprave značajni za kreditni rejting Beograda, kao i da prestonica Srbije primenjuje razborito finansijsko planiranje koje mu omogućava da unapred predvidi ključna kretanja, čime se gradu omogućava da predvidi i moguće pritiske i daje dovoljno vremena da svoje planove izmeni tako da se smanji uticaj na njegov kreditni status.

Vesić je ocenio da je kreditni rejting potvrda da gradska vlast domaćinski upravlja budžetom i da je grad finansijski stabilan.

Podsetio je da je Beograd pre samo osam godina bio zadužen 1,2 milijardi evra, a da je budžet bio dva puta manji nego sada, kao i da se trudnicama, penzionerima i porodiljama dugovalo oko 400 miliona dinara.

"Danas u gradskoj kasi imamo i posle smanjenja budžeta više od milijardu evra, sve svoje obaveze plaćamo u dan. Tako se domaćinski posluje", zaključio je Vesić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BEOGRAD SADA IMA KREDITNI REJTING KAO I SRBIJA Oznaka Ba3 mnogo govori

Izvor: Blic, 02.Okt.2020

Američka kreditna agencija "Mudiz" potvrdila je kreditni rejting grada Beograda "Ba3 pozitivan" za 2020. godinu, isti kao što ima i Srbija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.