Potrošeno više od proizvedenog

Izvor: B92, 11.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Potrošeno više od proizvedenog"

Beograd -- U Srbiji je u prva tri meseca ove godine potrošeno 22 odsto više no što je proizvedeno, upozorio ekonomista Pavle Petrović.

"Posledica preteranog rasta tražnje u odnosu na proizvodnju jeste rekordan deficit tekućeg računa od 17,6 odsto bruto društvenog proizvoda", ocenio je Petrović u najnovijem broju Kvartalnog monitora ekonomskih trendova i politika u Srbiji.

"Hronično visok platni deficit do sada je pokrivan stranim direktnim investicijama i zaduženjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali ove godine, prvi put posle 2004, ti prilivi nisu dovoljni da pokriju ogroman tekući deficit. Iako postoji verovatnoća da će se kapitalni prilivi povećati tokom godine, negativan bilans tekućih plaćanja sa inostranstvom može biti nagoveštaj platno-bilansne krize", ukazuje Petrović.

Tražnja u Srbiji, prema njegovoj oceni, podstaknuta je rastom plata, budžetske potrošnje i kredita, ali i deviznim kursom.

Plate su, kako je naveo, u privredi realno povećane za 19 odsto, a u državnim službama 16 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, dok je rast kredita privatnom sektoru bio 20 odsto.

Visok spoljnotrgovinski deficit, smatra Petrović, može da se ublaži štednjom, odnosno fiskalnim suficitom, kom bi Srbija trebalo da teži na duži rok.

"Problem Srbije je što privatni sektor mnogo troši, odnosno malo štedi, i to se onda prevaljuje na spoljnoekonomski deficit. U takvoj situaciji država mora da 'uskoči' sa svojom štednjom, fiskalnim suficitom", naveo je Petrović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.