Potrošački i keš krediti po starom

Izvor: Blic, 05.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrošački i keš krediti po starom

Za razliku od brze reakcije, kada su povećale kamatne stope kod odobrenih stambenih kredita, pa su rate veće u proseku od pet do petnaest evra, većina banaka za sada ne poskupljuje potrošačke i keš kredite.

Rate za potrošačke i keš kredite manje su u odnosu na stambene jer su i iznosi koje građani pozajmljuju višestruko niži. Inače, ove dve vrste pozajmice od početka godine beleže pad interesovanja građana, za razliku od stambenih kredita.

Jedna od retkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << banaka koja je povećala kamatne stope za određene modele gotovinskih i potrošačkih kredita je „Rajfajzen banka". Razlozi su isti kao što je obrazložila kada je najavila da će od oktobra korigovati rate za stambene kredite, a to je skuplje zaduživanje u inostranstvu.

- Prilikom povećanja kamatnih stopa postupali smo striktno poštujući najnovije preporuke NBS o transparentnosti i informisanju klijenata - naglašavaju u „Rajfajzen banci".

Tanja Nedeljković, pomoćnik direktora Sektora za poslove sa stanovništvom „Komercijalne banke", kaže da ova banka nije značajno menjala kamate na kredite u proteklom periodu kada je reč o stambenim, gotovinskim i potrošačkim kreditima.

- Ukoliko se dogode bilo kakve promene kamatnih stopa, te promene sigurno neće uticati na poskupljenje kredita koje je banka već odobrila svojim klijentima - kaže Nedeljković.

Četiri puta godišnje „Banka Inteza" usklađuje visinu kamatnih stopa sa promenom Euribora i to isključivo kod stambenih kredita. Što se ostalih kredita indeksiranih u evrima tiče, kod kojih mnogobrojni drugi faktori utiču na visinu kamatne stope, a ne samo kretanje Euribora, promene kamatnih stopa se obavljaju saglasno poslovnoj politici banke. Kako ističu u ovoj banci, „stav je da prvenstveno vodimo računa o interesima klijenata, pa shodno tome do sada nismo korigovali naviše svoje kamatne stope".

„Unikredit banka" nije poslednjih meseci povećavala kamatne stope kod keš, potrošačkih i auto-kredita i to bez obzira na tromesečni porast tromesečnog Euribora, koji je 8. maja iznosio 4,855 odsto, a 8. avgusta 4,966 osto.

Isto je i sa „Vojvođanskom bankom" koja nije menjala rate za potrošačke i keš kredite u otplati, kao i bankom „Hipo Alpe-Adrija".

U „Sosijete ženeral Srbija" ističu da na gotovinske i potrošačke kredite indeksirane u evrima obračunaju fiksnu kamatu. Kamatna stopa ostaje ista tokom celog perioda otplate, kao i rata u evrima.

Visoke kamate

Odlukom NBS, građani mogu da svoju zaradu maksimalno opterete sa otplatom rata za potrošačke i keš kredite do 30 odsto, dok je kod stambenih moguće polovinu zarade izdvajati za dug. Keš krediti koji se vezuju za evro odobravaju se do dve godine otplate, obavezan je depozit od 30 odsto, a kamate, pogotovu kod ekspres zajmova, idu i do 20 odsto. I za potrošačke kredite obavezan je depozit ili učešće od 30 odsto, rokovi su najčešće do 60 meseci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.