Potrošačka korpa u Srbiji za deset godina poskupjela 86 odsto

Izvor: Capital.ba, 25.Apr.2021, 11:23

Potrošačka korpa u Srbiji za deset godina poskupjela 86 odsto

BEOGRAD – Prije deset godina prosječna potrošačka korpa u Srbiji, po metodologiji Ministarstva trgovine, vrijedela je nepunih 40.000 dinara. Prosječnoj plati nedostajalo je u to vrijeme 190 dinara da je namiri. izvor: Agencije Prema podacima iz decembra prošle godine, ne pretjerano rasipnoj porodici trebalo je 74.057 dinara da pregura mjesec. Prema njihovoj računici, prosječnoj plati je do ovog iznosa nedostajalo skoro 8.000 dinara. Potrošačka korpa je danas teža 86 odsto, a zarada u >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << dinarima, prema statisti veća 67 odsto. Gledano u evrima, u prosjeku se u Srbiji zarađuje 54 odsto više. Na spisku osnovnih životnih namirnica bilo je teško naći artikal koji je protekle decenije pojeftinio. Postoje dva izuzetka. Kilogram crnog luka potrošači su krajem 2010. plaćali 51,18 dinara, a krajem prošle godine – 45,16 dinara. Danas manje košta još i kilogram kristal šećera. Nekada je koštao 79,34, a danas 71 dinar. Među namirnicima, ubjedljivo najviše je poskupio med. Sa 395 dinara, dostigao je cijenu od 848 dinara. Po 55 odsto su danas skuplje, reklo bi se poznate „sirotinjske“ namirnice – pasulj i pirinač. Statistika kaže da je junetina poskupela 36 odsto, piletina za četvrtinu, a svinjetina svega 10 odsto. Slanina vrijedi 22 odsto više, umjesto 644 sada je 791 dinar. Kafa je skočila 36 odsto, a čokolada oko 18 odsto. Mleko je skuplje 50 odsto, dok jogurt košta 17 odsto više. Večernje novosti Чланак Potrošačka korpa u Srbiji za deset godina poskupjela 86 odsto се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Koliko je Tanjug dobio od države, a koliko (manje) Beta i Fonet

Izvor: N1 televizija, 25.Apr.2021

Ministarstva, Vladine kancelarije i javna preduzeća izdvajaju milione dinara za novinske agencije, kako bi, između ostalog, u medijima bile ispraćene njihove aktivnosti. Prema podacima sa portala javnih nabavki, Tanjug je od leta prošle godine dobio pet ugovora ukupne vrednosti od 7,7 miliona dinar,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.