Izvor: S media, 09.Okt.2012, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrošači žrtve kartela: Nestašice veštački stvorene?

Ulja u radnjama i dalje nema, ali za nestašice, po svemu sudeći, niko nije kriv. Tako barem pokazuju rezultati ispitivanja tržišnih inspektora koji su pokušali da otkriju koje je odgovoran za prazne rafove.

Uljare očigledno nisu, jer isporučuju i više nego uobičajeno, čak i "na svoju štetu". Ni trgovce ne možemo da krivimo, s obzirom na to da u njihovim magacinima nema zejtina. Tako ispada da je za nestašice hrane u radnjama odgovoran jedino potrošač.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Uporedo sa praznim rafovima, drastično su porasle cene namirnica što otvara i sumnje u tržišne špekulacije. Čak i stručnjaci tvrde da je ove godine proizvedeno dovoljno ulja, šećera, mleka i mesa.

Ponuda mesa mogla bi biti mnogo veća od normalne, a potrošnja izuzetno mala i skromna, tako da će verovatno i cene mesa morati da idu naniže. I mlekari najavljuju moguće nestašice krajem godine. Godišnja proizvodnja mleka u Srbiji je 1,3 milijarde litara, što je dovoljno za domaće potrebe.

"Nema razloga za nestašicu namirnica i one su veštački stvoren", izjavio je Vojislav Stanković, savetnik u Privrednoj komori Srbije.

S druge strane, ministar trgovine Rasim Ljajić misli da postoje objektivni razlozi zbog kojih je došlo do nestašica ulja i šećera.

Suša je donela 1,5 milijardi evra štete, pa su cene brojnih kultura znatno veće nego prošle godine.

Izvor:Novosti, S media foto:Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.