Izvor: Blic, 21.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebne su reforme, a ne demagogija

Potrebne su reforme, a ne demagogija

U kolumni 'Ključ je u poslovnoj klimi' Rori O’Saliven, šef predstavništva Svetske banke u Beogradu, obrazlaže da je osnovni uslov za ekonomski napredak SCG u stvaranju uslova za privatna ulaganja, uključujući i direktna strana ulaganja. To je apsolutno tačno i da je gospodin O’Saliven obrazlagao samo to i govorio šta je za to učinio s obzirom na mesto na kome se nalazi, moja reakcija bi ostala na ovih par redaka.

Ali, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ostatak teksta je demagoški, a od obilja demagogije ću se ukratko zadržati samo na tri stvari.

Na jednom mestu kaže se da u privredi SCG stvari idu loše, da 'vatra polako počinje da gori i uskoro bi mogla da nestane u plamenu koji je nalik Neronovom u kome je sagoreo Rim'. Zašto je tako, ako je ovde došlo do takvih reformi koje su dobijale vrlo pozitivnu ocenu zapadnih vlada, međunarodnih organizacija i netržišnih fondova poput MMF i SB? Očito stoga što su te laskave ocene bile lažne. U stvarnosti, ovde nije bilo mnogo reformi, zadržan stari sistem koji je malo našminkan sistem. Prošli su samo retki zakoni koji menjaju ključna pravila igre, poput zakona o radu. kada nema ozbiljne reforme, nema ni rezultata. Međutim, oni koji spiskavaju tuđi novac (predstavnici stranih vlada, MMF, SB, EBRD, itd.) i ništa lično ne rizikuju, daju lažne izveštaje i udvaraju se domaćim vlastima hvaleći ih, pišući pozitivne izveštaje o svojim misijama, kako ne bi ugrozili postojanje svojih dobro plaćenih mesta, svejedno kako stvari idu. Da je pomoć stranih vlada i organizacija bila uslovljena reformama, onda bi Vlada Srbije morala da se zamisli da li će se predati ličnom bogaćenju kroz korupciju ili će probati da nešto uradi s reformama, kako bi dobila pomoć i ostala na vlasti. SB je pozitivnim izveštajima o navodnim reformama doprinela bedi u kojoj se Srbija sada nalazi i zato nije red da u novinama sada pišete kako stvari nisu u redu, a niste uradili ništa da budu bolje. Naravno, glavna odgovornost nije na vama i SB, nego na Vladi.

Drugo, kažete da su neki stručnjaci razmatrali pitanje spoljnog duga SCG i da su našli da je stanje takvo da ima razloga za brigu, ali da nema mesta pesimizmu. Demagogija zvana 'okruglo, pa na ćoše', a nigde ni jedne jedine brojke da potkrepi takvu ocenu. Očekujući da čujem brojke, moram da ponovim da istina u ovoj stvari ne dopušta tako olako zabašurivanje: SCG je dužna 12,8 milijardi dolara, dug je skoro ravan BDP i po tome je SCG jedna od pet najzaduženijih zemalja u svetu. BDP je u padu, a vlasti SCG već 2002. i 2003. kasne sa otplatom spoljnog duga, iako su rate sada male u odnosu na one koje dolaze 2006/2010, sa kulminacijom od 1,7 milijardi u 2009.

Treće, vi stalno podrazumevate da ste ovdašnji, jedan od nas, pa tako kažete 'naš neugodni parlament', itd. Da biste bili jedan od nas ne morate biti Srbin niti imati prezime na '-ić', ali biste morali snositi konsekvence vaših izbora i dela. Iako ne snosite posledice, vi sprovodite jedan program SB i delite savete po novinama. Taj program su stvorili oni koji takođe nikada neće osetiti posledice tih programa, isto kao ni vi, jer ćete posle nekog vremena otići. Nadam se da vam je iz ovoga jasno zašto su neuspešni programi strane tehničke i druge pomoći u nerazvijenim zemljama.

Ali vi, takođe, snosite izvestan, manji deo odgovornosti, zato što umesto da pričate o navodnim reformama, niste jasno rekli da ih nema i što niste poručili svojim šefovima u SB da ne šalju pomoć dok ne bude reformi. Makar ostali bez dobro plaćenog mesta. Predsednik Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.