Potražnja za novim automobilima u Europi oslabila i na početku 2019.

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Feb.2019, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potražnja za novim automobilima u Europi oslabila i na početku 2019.

ZAGREB - Potražnja za novim vozilima u Europi ponovo je pala u siječnju, odražavajući utjecaj uvođenja strožih testova emisija štetnih plinova, izvijestilo je u petak udruženje europskih proizvođača ACEA, čiji podaci pokazuju slabiiju potražnju i u Hrvatskoj.

U siječnju je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte) registrirano ukupno gotovo 1,2 milijuna novih automobila, za 4,6 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.

Pad je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << osjetno blaži nego u prosincu 2018. a ukazuje na slabljenje potražnje za automobilima peti mjesec zaredom.

Razdoblje smanjene potražnje vremenski se poklapa s uvođenjem strožih testova emisija štetnih plinova (WLTP) početkom rujna prošle godine.

U siječnju je pad broja registriranih novih automobila zabilježen u velikoj većini zemalja EU-a, uključujući i pet vodećih tržišta, primjećuju u udruženju.

Među pet 'velikih' najizrazitiji pad potražnje bilježile su u siječnju Španjolska, za osam posto, i Italija, za 7,5 posto. Slijede Velika Britanija s padom broja registriranih novih automobila za 1,6 posto, Njemačka gdje je on smanjen za 1,4 posto, te Francuska s 1,1 posto.

Pad potražnje za novim automobilima bilježila je u siječnju prema podacima ACEA-e i Hrvatska, za 4,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, uz registrirana 3.564 nova automobila. U prosincu porasla je za 16,1 posto.

Veću potražnju bilježile su samo Danska, Grčka, Mađarska, Litva, Portugal i Rumunjska, pokazuje izvješće.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.