Izvor: B92, 24.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpuna blokada rafinerija prekinuta

Beograd, Novi Sad, Pančevo -- Privatni prometnici nafte odlučili su u petak uveče da prekinu blokadu rafinerija nafte, nakon višečasovnog sastanka.

Nakon sastanka sa ministrom za kapitalne investicije Velimirom Ilićem i ministrom za energetiku Radomirom Naumovim, predstavnici Udruženja privatnih prometnika nafte održali su višečasovni sastanak, nakon kojeg je doneta odluka da se delimično prekine blokada rafinerija.

Predsedik tog udruženja Nebojša Atanacković >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je za B92 da je upravo završena skupština privatnih naftaša bila vrlo burna, ali da je ipak preovladalo mišljenje da se odblokiraju rafinerije u Novom Sadu i Pančevu, ali ne u potpunosti. "To znači da će se odblokirati rafinerije u Novom Sadu i Pančevu, ali ne u potpunosti već za one derivate koji služe za grejanje, bez obzira kome i kako se voze, odnosno za lož ulje, mazut i gas za grejanje. Tek posle pregovora koji bi trebalo da se održe u ponedeljak, odlučiće se da li će se u potpunosti otvoriti rafinerije", rekao je Atanacković.

U razgovorima koji je vođen između predstavnika privatnih naftaša, ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića i ministra rudarstva i energetike Radomira Naumova, od privatnih trgovaca naftnim derivatima zatraženo je da tokom noći deblokiraju ulaze u rafinerije u Pančevu i Novom Sadu. U tim razgovorima je, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, istaknuta spremnost i volja obe strane da se problemi reše bez incidenata, jer bi se nastavkom blokade dovelo u pitanje redovno snabdevanje Srbije naftnim derivatima.

Predstavnici Koordinacionog odbora su na sastanku istakli da ne žele da ugroze snabdevanje toplana energentima i da će se isporuka mazuta za toplane obavljati redovno. Ministar Naumov je predložio da se razgovori nastave u ponedeljak u Ministarstvu rudarstva i energetike, kako bi se do tada obezbedilo učešće predstavnika Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine, turizma i usluga.

Upravni odbor NIS-a, još ranije je apelovao na nadležne organe da stvore uslove za nesmetani rad rafinerija, upozoravajući da zbog blokade rada rafinerija, može doći do potpune obustave isporuke naftnih derivata tržištu Srbije i nesagledivih posledica po funkcionisanje društva, zbog čega je apelovano na sve nadležne organe da se obezbedi nesmetan rad rafinerija.

Blokada dok se ne ispune uslovi

Inače, prometnici naftnim derivatima, s druge strane, upozoravali su da neće odustati od blokade dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, a neki od učesnika protesta najavljivali su da će blokirati veće putne pravce, ukoliko im se uskoro ne obrati neko iz Vlade.

Međutim, član koordinacionog odbora protesta Nebojša Atanacković, rekao je za B92 da zahtev za radikalizacijom protesta, ne predstvalja većinski stav: "Meni nije poznato da je takav stav zauzeo koordinacioni odbor protesta. Da li je to stav pojedinih članova koordinacionog odbora, kao i to da li je to većinski stav, moćićemo da saopštimo kasnije, nakon našeg sastanka. Moj lični stav je da ne treba ići u takve radikalne poteze."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.