Potpisivanje sporazuma o modernizaciji barske pruge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2019, 03:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisivanje sporazuma o modernizaciji barske pruge

Tokom današnje posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji potpisuju se dva važna sporazuma za srpsku železnicu, izjavila je ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, sporazum o nastavku modernizacije pruge Beograd-Bar i ugovoru o kreditu za izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra ''Železnice Srbije''.

Mihajlović je rekla da je poseta Medvedeva veoma važna i da će potpisivanjem današnjeg sporazuma sa ''Ruskim železnicama'' >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biti nastavljena saradnja na rekonstrukciji barske pruge, od Valjeva do granice sa Crnom Gorom.

Kako je navela, za projektno-tehničku dokumentaciju biće izdvojeno oko šest miliona evra, dok će, prema procenama, ukupna vrednost investicije biti oko 450 miliona evra.

''Očekujemo da krajem sledeće godine počnemo radove na tom delu pruge, to je najteža deonica, ima više od sto tunela, ali nadamo se da ćemo posle dve godine završiti rekonstrukciju'', kazala je Mihajlović.

Naglasila je da će posle rekonstrukcije vozovi na pruzi Beograd-Bar saobraćati brzinom od oko 110-120 kilometara na sat, dok sada dostižu brzinu između 15 i 30 kilometara na sat.

Ministarka je istakla da Srbija dugo sarađuje sa Ruskim železnicama i da je već modernizovano 77 kilometara pruge od Resnika do Valjeva, kao i da ta kompanija, za koju kaže da je među najboljima na svetu, izvodi radove i na rekonstrukciji brze pruge Beograd-Budimpešta, na deonici Stara Pazova-Novi Sad.

Mihajlović je ukazala da će biti potpisati ugovor i o novom ruskom kreditu kojim će biti finansirana izgradnja jedinstvenog dispečerskog centra ''Železnice Srbije''.

''To znači mogućnost da sa jednog mesta upravljamo kompletnim železničkim sistemom, to je od ogromnog značaja za Srbiju'', zaključila je Mihajlović.

Ukupna dužina nerekonstruisanih deonica barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom iznosi 209,8 kilometara. Modernizacija čitave barske pruge omogućiće da brzina vozova na ovoj pruzi bude vraćena na 100 kilometara na sat. Ruske železnice već su uradile rekononstrukciju dela barske pruge od Resnika do Valjeva.

Tokom posete premijera Medvedeva biće potpisana još dva sporazuma u oblasti železnice. Prvi je sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vlade Srbije o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije.

Novi ruski kredit za železnicu vredan je 172,5 miliona evra, uz učešće iz budžeta Republike Srbije u iznosu od 57,5 miliona evra, što je ukupno 230 miliona evra.

To će omogućiti projektovanje i izgradnju novog dispečerskog centra na železnici, izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge i izgradnje elektrotehničke infrastrukture na deonici brze pruge Beograd-Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada.

Prvi od ova tri projekta iz novog ruskog kredita koji će početi s realizacijom jeste izgradnja novog dispečerskog centra. Za taj projekat tokom posete ruskog premijera biće potpisan ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra železnice.

Vrednost ugovora koji se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije za novi dispečerski centar je 9,48 miliona evra, a potpisaće ga v. d. generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije" Miroljub Jevtić i generalni direktor "RŽD internešenel" Sergej Pavlov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.