Potpisani ugovori sa prve dve novoosnovane zadruge u Srbiji

Izvor: Blic, 11.Avg.2017, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisani ugovori sa prve dve novoosnovane zadruge u Srbiji

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milаn Krkobаbić potpisao je danas u Beogradu ugovore o dodeli bespovrаtnih sredstаvа s direktorima prve dve novoosnovane zadruge u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela" koji sprovodi Vlada Srbije.

Poljoprivrednoj zadruzi "Zaplanjski zasad Gadžin Han" ugovorom je dodeljeno 5,9 miliona dinara za proizvodnju, preradu, pakovanje i plasman lekovitog bilja, dok će Pčelarska zadruga "Bee cooper Devča" dobiti 6,24 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dinara za formiranje pčelinjaka.

Krkobabić je posle potpisivanja ugovora rekao da je cilj projekta oživljavanja zadruga da se "očuva srpsko selo, kako bi mladi tu videli svoju budućnost".

- Očekujemo da će ove zadruge, sa oko 30 zadrugara i isto toliko operanata, u narednom periodu postati okosnica zadrugarstva, praktičan primer kako zadruge mogu da funkcionišu - kazao je Krkobabić.

On je istakao doprinos lokalnih samouprava u obezbeđivanju poslovnih prostora, celokupne pripreme i logistike da bi taj projekat oživljavanja zadruga mogao da se realizuje.

- Projekat je ambiciozan. U proseku dobijamo dva do tri zahteva dnevno, što znači da je cifra od 500 zadruga apsolutno ostvariva, a mi ćemo učiniti sve da to i realizujemo - kazao je Krkobabić i dodao da će se nastaviti osnivanje zadruga.

Predsednik Akademijskog odobra za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Dragan Škorić rekao je da je cilj pomaganja zadruga da svako selo u Srbiji "bude udruženo".

- Svaki proizvođač u okviru zadruge, trebalo bi da postane robni proizvođač sa prepoznatljivom markom svojih proizvoda - kazao je Škorić.

Dodao je da ta akcija treba da bude podržana da bi za dve i po godine Srbija mogla da konkuriše razvijenim zemljama Evrope i sveta.

Direktor poljoprivredne zadruge "Zaplanjski zasad Gadžin Han" Zoran Ilić rekao je da će se kroz projekat oživljavanja zadruga zaustaviti migracije koje su, kako je istakao "veliki problem u svakom selu".

- Mi ćemo pokušati da ovom opremom maksimalno povećamo površine pod lekovitim biljem i da pomognemo svim proizvođačima da imaju prihod i da ostanu na selu - kazao je Ilić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.