Potpisani sporazumi o saradnji Beograda i Pekinga

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Sep.2017, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisani sporazumi o saradnji Beograda i Pekinga

BEOGRAD - Predstavnici vlasti Beograda i Pekinga potpisali su danas u Beogradu više sporazuma o saradnji u obrazovanju, kulturi, trgovini, turizmu.

Sporazume o saradnji danas su potpisali predstavnici Biblioteke grada Beograda i Centralne biblioteke Kine, Privredne komore Beograda i Pekinške komore za medjunarodnu trgovinu, a pismo o nаmerаmа zа investirаnje u srpsko-kineski industrijski pаrk potpisali su predstavnici kompanija "Beijing Caofeidian Vocational Education City >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Investment" i "China Road And Bridge Corporation".

Memorandume o razumevanju potpisali su predstavnici Pekinškog simfonijskog orkestra i Beogrаdske filhаrmonije, Pekinške komisije zа obrаzovаnje i Sekretаrijаta zа obrаzovаnje i dečju zаštitu Grаdа Beogrаdа, dok je memorаndum o rаzumevаnju o filmskoj sаrаdnji potpisan izmedju Pekinškog biroa zа štаmpu, publikаcije, rаdio, film i televiziju i Filmskog centra Srbije.

Potpisan je i sporazum izmedju kompanija "Beijing Medwaste Engineering" i "Sinofarm" o postrojenju zа prerаdu medicinskog otpаdа.

Na svečanosti u Skupštini Beograda, gradonačelnik Pekinga Čen Djining podsetio je da je Beograd prvi evropski grad koji je još 1980. godine potpisao sporazum o saradnji s glavnim gradom Kine.

"Beograd je prvi prijateljski grad Pekinga u Evropi. Od tada se naši odnosi neprekidno razvijaju i postaju sve čvršći. Poslednjih godina sa mehanizmom (saradnje Pekinga i gradova Evrope) 16%2B1 i incijativom 'Jedan pojas jedan put', izgradili smo novu platformu za buduću saradnju", kazao je Čen Djining koji je danas i sutra u poseti povodom "Dana Pekinga u Beogradu".

Naveo je da se u Beogradu oseća "kao kod kuće" i da Kinezi imaju "duboke emocije" prema Srbiji.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da je velika čast za Beograd i Srbiju što posle 37 godina mogu ponovo da ugoste prvog čoveka Pekinga i što se prvi put održavaju "Dani Pekinga u Beogradu".

"U prvih šest meseci ove godine Beograd je posetilo 130 odsto više turista iz Kine nego u istom periodu prošle godine, što je povezano i sa bezviznim režimom koji imamo sa tom zemljom. Nastavićemo sa nastupima na sajmovima turizma u Kini jer želimo da pozovemo Kineze da posete Srbiju i Beograd, i da još više približimo dva bliska naroda", kazao je Mali.

Najavio je da će kineske kompanije koje već rade obilaznicu oko Beograda, graditi i dalekovod od termoelektrane "Nikola Tesla" do elektrane u Novom Beogradu, industrijskog parka kod mosta "Mihajlo Pupin" i raditi na završetku primarne gradske kanalizacione mreže.

"Industrijski park kod mosta 'Mihajlo Pupin' biće najveći u Evropi, očekujemo tu veliki broj kineskih kompanija. Do kraja godine očekujemo i sporazum o završetku primarne kanalizacione mreže", kazao je Mali dodavši da se radi o "miljardama evra" kineskih investicija u Srbiju.

Najavio i da će iduće godine Beograd biti domaćin skupa gradonačelnika glavnih gradova 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope, i Kine, i da će u Pekingu biti priredjeni "Dani Beograda".

"To su prilike za dodatnu promociju Beograda i Srbije ali i prilike da dodatno doprinesemo razvoju odnosa dve zemlje", ocenio je Mali koji je posebno zahvalio ambasadoru Kine u Srbiji Li Mančangu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.