Potpisana 22 sporazuma između Srbije i Francuske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2019, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisana 22 sporazuma između Srbije i Francuske

Delegacije Francuske i Srbije potpisala su danas 22 bilateralna sporazuma iz oblasti ekonomije, vojne industrije, obrazovanja i kulture, a na konferenciji za novinare predsednika Srbije i Francuske razmenjeno je pet dokumenata.

Reč je o Izjavu o namerama o realizaciji projekta izgradnje Beogradskog metroa, Ugovoru o otkupu toplotne energije između Beočista energija i Beogradske elektrane i Ugovoru sa kompanijom NBDA o isporuci raketa "mistral".

Razmenjeni su i Sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o kinematografskoj koprodukciji i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o statusu Francuske škole u Beogradu.

Te sporazume su u ime Srbije potpisali ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar kulture Vladan Vukosavljević, ministar prosvete Mladen Šarčević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Među 22 potpisani su i Sporazum o saradnji Javnobeležničke komore Srbije i Visokog saveta javnih beležnika Francuske, kao i pismo o namerama o saradnji Komore javnih izvršitelja Srbije i Nacionalne komore javnih izvršitelja Francuske.

Takođe, potpisani su i Sporazum o saradnji između Šnajder elektrik i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Sporazum o saradnji Šnajder elektrik i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Dve delegacije su potpisale su i Sporazum o saradnji u oblasti stripa, Administrativni sporazum u oblasti reforme javne administracije, upravljanja ljudskim resursima i profesionalnog obrazovanja i Administrativni sporazum o oblasti sporta.

Potpisani su i Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ambasade Francuske u Srbiji i Francuskog instituta u Srbiji u borbi protiv predrasuda i diskriminacije u obrazovnom sistemu, Sporazum o saradnji u oblasti nastave francuskog jezika u obrazovno-vaspitnim ustanovama Srbije i Sporazum o donacija EVOFINDER.

Dve delegacije potpisale su i Pismo o namerama između francuske i srpske carine, Tehnički sporazum Ministarstva odbrane za ugovor sa MBDA, Memorandum o razumevanja između Beogradskog vodovoda i kanalizacije i kompanije Veolija i Memorandum o saradnji između RTE (operatora prenosnog sistema Francuske i EMS AD).

Potpisan je i Protokol o namerama između Akua Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstva i saobraćaja AP Vojvodina u prisustvu Basiadi Wind doo za razvoj vetro-parka u Srbiji, Protokol o namerama između Proparco i Akua Energy SAS za finansiranje projekta vetroparka Basiadi i Protokol o namerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji.

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je danas popodne u Beograd, u dvodnevnu posetu, kojom, kako se ocenjuje i u srpskoj i u francuskoj javnosti, namerava da iznova potvrdi istorijsko prijateljstvo dve zemlje, ali i da obezbedi značajnije prisustvo svoje zemlje u Srbiji, a tako i u regionu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Potpisani sporazumi Francuske i Srbije

Izvor: RTS, 15.Jul.2019

Delegacije Srbije i Francuske razmenile su pet dokumenata, a među sporazumima koji su potpisani su i oni o isporuci raketa "mistral", kao i izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa. . Među sporazumima...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.