Potpisan ugovor sa švajcarskim proizvođačem čokolade

Izvor: RTS, 20.Sep.2019, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor sa švajcarskim proizvođačem čokolade

Ministar privrede Goran Knežević potpisao je u Novom Sadu ugovor sa menadžmentom kompanije "Beri Kalebo" o sredstvima podsticaja za investiciju vodećeg svetskog proizvođača visokokvalitetne čokolade i proizvoda od kakaoa. Kompanija planira da u Novom Sadu uloži 50 miliona evra i zaposli 100 ljudi.
Ministar Goran Knežević je poručio da dolazak ovako moćne firme predstavlja još jednu potvrdu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je Srbija dobro mesto za ulaganje.

"O tome govore svi rezultati koje postižemo u ekonomiji. Ove godine očekujemo više od četiri milijarde evra direktnih stranih investicija, rast bruto društvenog proizvoda između 3,5 i četiri odsto, koji će pratiti pad stope nezaposlenosti na ispod 10 odsto", rekao je Knežević.
Naveo je da su ekonomski rezultati dobri i da će ih pratiti povećanje plata i penzija već od novembra. 
Gradonačelnik Miloš Vučević istakao je da je ta investicija velika stvar za Novi Sad.
"Ponosan sam što su odabrali Srbiju i naš grad kao lokaciju gde će investirati", rekao je Vučević.
Generalni menadžer "Beri Kalebo" za jugoistočnu Evropu Stojan Kemera istakao je da je Novi Sad pokazao izuzetan nivo profesionalizma i razumevanja potreba te kompanije.
"Od danas ulazimo u sledeću fazu investicije i narednih meseci može se očekivati početak građevinskih radova. Srbija je u nama dobila sjajnog partnera za razvoj prehrambene industrije", rekao je Kemera.
Kompanija se opredelila da izgradi najmoderniju fabriku u Novom Sadu, a planirani kapacitet je oko 100.000 tona industrijske čokolade. Takođe, planirana je i izgradnja Inovacionog centra za istraživanje i razvoj na tržištu Srbije.
"Beri Kalebo Grup" puterom i pastom, kao i drugim sirovinama, snabdeva neke od najvećih konditora, poput "Nestlea", "Mondeleza". Njihove sirovine stižu čak do četvrtine svetske proizvodnje koja u sastavu ima kakovac ili čokoladu.
U svom poslovanju koriste najnovije tehnologije, plasiraju proizvode u 140 zemalja, a u više od 30 zemalja zapošljavaju oko 11.500 ljudi.
Grupacija je nastala spajanjem belgijske ("Kalebo") i francuske kompanije ("Kakao Beri") 1996. godine, a sedište je u Cirihu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.