Potpisan ugovor o prodaji Robnih kuća

Izvor: Politika, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor o prodaji Robnih kuća

Ugovor o prodaji Kompanije Robnih kuća "Beograd" potpisan je juče između predstavnika "Verano motorsa" i Agencije za privatizaciju, saopšteno je juče iz Agencije. Kupoprodajna cena od 360 miliona evra, koju je prošlog ponedeljka izlicitirao vlasnik "Verana" Radomir Živanić na javnoj aukciji u hotelu "Hajat", još, međutim, nije uplaćena.

Juče je, naime, istekao zakonski rok u kojem je "Verano motors" morao da zatraži saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije, a tek posle njihovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << eventualno pozitivnog odgovora novi vlasnik ima obavezu da uplati kupoprodajnu cenu.

Po slovu zakona "Verano" je u obavezi da u roku od 30 dana od dana javnog nadmetanja uplati kupoprodajnu cenu. Ukoliko, međutim, ne dobije odgovor Komisije za zaštitu konkurencije u roku od 30 dana od dana javnog nadmetanja, novi vlasnik je u obavezi da uplati kupoprodajnu cenu u roku od sedam dana od dana dobijanja saglasnosti, a najkasnije u roku od 120 dana od dana javnog nadmetanja.

Ni juče, nedelju dana posle aukcije na kojoj je Živanić ponudio najvišu cenu za ovaj nekada najveći srpski maloprodajni lanac, nije bilo jasno da li u ovoj kupovini poveći udeo vlasništva ima i grčka finansijska grupa "Marfin investment". Dilema je, podsećamo, usledila zato što je "Marfin investment" istog dana kada su "Robne kuće" prodate na svom sajtu saopštio da je "postigao dogovor da će biti suvlasnik Robnih kuća i to sa 66,67 odsto vlasništva". Istom prilikom najavljeno je i "agresivnije pojavljivanje na srpskom tržištu", a Andreas Vgenopulos, prvi čovek ove finansijske grupe, nagovestio je da im je namera da u partnerstvu sa "Veranom" budu vlasnik najvećeg maloprodajnog lanca u Srbiji.

Uoči potpisivanja ugovora o prodaji pojavile su se spekulacije u javnosti da je "Marfin investment grupa" odustala od partnerstva sa "Veranom" što znači da bi Živanić morao da potraži drugog finansijera. U sedištu ove grupacije u Atini ništa nisu želeli ni da demantuju ni da potvrde, dodajući da su njihovi čelni ljudi juče bili u Beogradu.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je juče da nema informacije da je "Marfin investment grupa" iz Grčke odustala od kupovine Robnih kuća "Beograd".

– Nemam informacije da je "Marfin investment grupa" odustala. Ugovor o kupovini Robnih kuća "Beograd" je potpisan i ne verujem da će se "Verano" time igrati, jer reč je o velikom depozitu od 44 miliona evra, mogao bi da glasi najkraći odgovor ministra Mlađana Dinkića na novinarsko pitanje povodom nepojavljivanja predstavnika grčkog investicionog fonda na zaključenju ugovora.

Po Dinkićevom objašnjenju, ukoliko "Verano motors", kao kupac, ne ispuni uslove iz ugovora, odnosno u predviđenom roku ne uplati kupoprodajnu cenu, izgubio bi 44 miliona evra depozita i drugorangirana švajcarska kompanija, iza koje stoji ruski kapital, stekla bi pravo da postane vlasnik po ponuđenoj ceni od 355 miliona evra. U tom slučaju država bi, kaže, dobila 400 miliona evra.

– To nam ne bi smetalo. Međutim, ne očekujem da će se tako nešto dogoditi – prokomentarisao je Dinkić.

J. Rabrenović
V. Jeličić


[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.