Potpisan ugovor o pomoći Srbiji

Izvor: B92, 17.Sep.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor o pomoći Srbiji

Beograd, Brisel -- Evropska unija pomaže Srbiji sa sto miliona evra. Planovi uštede u ministarstvima umesto sutra, za nedelju dana, saznaje B92 u Ministarstvu finansija.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić poptisali su u Briselu finansijski sporazum pomoći budžetu Srbije iz IPA fondova u vrednosti od 100 miliona evra. OIi Ren kaže da je to još jedan konkretan potez podrške Srbiji.

"Verujem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će biti shvaćen kao ohrabrenje kako bi se nastavile zakonodavne i ekonomske reforme u zemlji”, rekao je Oli Ren.

"Danas smo razgovarali i o naporima koja je Srbija preduzela u oblasti pridruživanja EU. Pozdravljam posvećenost Srbije Evropskim integracijama i ohrabrujem Vladu Srbije da te napore uloži u sve oblasti reforme”, naveo je on.

"Komisija je potpuno posvećena evropskoj budućnosti Srbije, koja ima potencijal da brzo napreduje ka Evropskoj uniji i nastavićemo da pomažemo Srbiji sa ispuni sve neophodne političke uslove i unapredi relevantne zakonodavne i ekonomske reforme”, kaže Oli Ren.

"Za dobrobit građana Srbije današnji sporazum dokazuje da zaista brinemo o Srbiji koja ima evropsku budućnost”, zaključio je Ren.

Božidar Đelić kaže da je podrška Unije došla u pravo vreme.

"Poslovica da je prijatelj u potrebi pravi prijatelj potvrđena je u trenutnoj situaciji, koja za srpski budžet nije laka. Podrška od 100 miliona evra došla je u pravo vreme i prikladan je način podrške Srbiji i njenim evropskim integracijama”, kaže Đelić.

"Novac ćemo namenski upotrebiti za potrebe građana Srbije, ali istovremeno ćemo ga upotrebiti kao dodatni podstrek našim daljim koracima u EU integracijama”, naveo je on.

"Naime, obe tranše, od kojih će prva polovina biti isplaćena do kraja godine, a druga u prvoj polovini naredne godine, uslovljene su saradnjom sa MMF-om s jedne strane, a sa druge nastavkom rada na EU integracijama”, kaže potpredsednik Vlade.

"Danas smo dotakli i temu drugih aspekata naše evrospke integracije. Srbija će nastaviti integraciju, u potpunosti sarađujemo da Haškim tribunalom i očekujemo da će konsezusom biti priznati napori srbije u implementaciji trgovinskog sporazuma, što će nam omogućiti na nastavimo dalje na našeim evropskom putu”, rekao je Đelić.

Đelić: EU će odobriti još 200 miliona evra

Evropska unija će odobriti 200 miliona evra makrofinansijske podrške za budžetske potrebe Srbije, izjavio je danas u Briselu potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić posle susreta s komesarom za ekonomiju i finansije Hoakinom Almunijom.

Ta sredstva su pozajmice koje će biti date pod veoma povoljnim uslovima, kakvi se primenjuju u samoj Evropskoj uniji, naveo je Đelić.

Sporazum o dodeli 200 miliona evra makroekonomske podrške će biti potpisan u novembru i sredstva će biti upotrebljena za prioritetne potrebe budžeta i program evropskih integracija Srbije.

Evropska unija je odobrila ukupno 300 miliona evra za budžetske potrebe Srbije pod uslovom da se dalje sprovodi program koji je vlada u Beogradu usaglasila s Međunarodnim monetarnim fondom, kao i da se nastave reforme koje Srbiju pripremaju za pridruživanje Evropskoj uniji.

Ministarstvima novi rok za uštede

Rok u kome ministarstva treba da dostave plan uštede za sledeću godinu pomeren je za nedelju dana, saznaje B92 u Ministarstvu finansija.

Prema ranijim najavama, trebalo je da ministarstva najkasnije do sutra dostave planove uštede, a sada je rok pomeren na 25. septembar.

Tek nakon što ministarstva dostave svoje planove, Ministarstvo finansija može da počne rad na budžetu za 2010. godinu.

Nacrt budžeta mora do bude završen do 20. oktobra, odnosno do dolaska Misije MMF-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.