Potpisan ugovor o gasnom povezivanju Srbije i Bugarske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2010, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor o gasnom povezivanju Srbije i Bugarske

BRISEL - Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić i ministar za ekonomiju, energetiku i turizam Bugarske Trajčo Trajkov potpisali su danas u Briselu ugovor o izgradnji gasne interkonekcije između ove dve države.

Škundrić je, na konferenciji za novinare, ocenio da je uspostavljanje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske od velikog značaja za obe države.

Ovaj sporazum predstavlja deo nacionalnog plana gasifikacije Srbije i deo naših namera da kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gasne interkonekcije sa susednim zemljama postanemo ozbiljno čvorište prirodnog gasa, naglasio je Škundrić.

Ovo je dobar posao, dodao je on, jer predstavlja suštinsku integraciju Zapadnog Balkana u energetski sistem Evrope i Srbiju još više približava članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Škundrić se zahvalio predstavnicima Evropske komisije, koji su prisustvovali potpisivanju ugovora, jer će finansijski podržati izgradnju gasne konekcije između Srbije i Bugarske.

Radi se o izgradnji 180 kilometra gasovoda, koji će koštati između 100 i 120 miliona evra, objasnio je on.

Upitan koji će gas ići tim gasovodom, Škundrić je naglasio da u ovom trenutku sav raspoloživi gas dolazi iz Ruske federacije i da će, najverovatnije, najveće količine i u ubuduće dolaziti iz Rusije.

Sistem će, dodao je Škundrić, omogućiti da se racionalno koriste svi raspoloživi resursi u regionu.

Trajkov je podsetio da je ovo treći ugovor koji Bugarska potpisuje o izgradnji gasne konekcije, jer je to već učinila sa Grčkom i Rumunijom.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ovakav dogovor postigne i sa Turskom, uspostaviće se funkcionalno tržište gasa i obezbediti diversifikacija izvora.

Trajkov je rekao da će se na taj način obezbediti stabilno snabdevanje korisnika prirodnim gasom i izgraditi moderna infrastruktura.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.