Potpisan ugovor o 10 hidroelektana

Izvor: B92, 03.Jul.2010, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor o 10 hidroelektana

Beograd -- Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija SEĆI Energija potpisale su ugovor o osnivanju zajedničkog privrednog društva "Ibarske elektrane".

To društvo će u narednim godinama izgraditi 10 hidroelektana na reci Ibar. Ukupna vrednost investicije je 278 miliona evra.

Kamen temeljac za prvu hidroelektranu trebalo bi da bude postavljen sledeće godine.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković kaže da od ugovora očekuje pozitivne komercijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << efekte i ističe da se prilikom dogovaranja posla vodilo računa o ulaganju u obnovljive izvore energije, kao i o zaštiti životne sredine.

"Uz to, društvena odgovornost se ogleda i u tome što ovaj projekat donosi dobrobit lokalnoj zajednici kroz razne vrste počev od taksi, angažovanja lokalnih preduzeća u pogledu izgradnje i zapošljavanja lokalnog stanovništva u procesu izgradnje, ali i kasnije tokom eksploatacije ", rekao je Marković.

Italijanska kompanija imaće 51 odsto udela u zajedničkoj kompaniji, a EPS preostalih 49 odsto. Odluku o daljem plasmanu struje donosiće zajedno.

"Energija koja će biti proizvedena biće raspoloživa i dostupna i Republici Srbiji, ali i potrebama celog ovog tržišta. Slažemo se sa našim partnerom u pogledu zaštite životne sredine i poštovanja specifičnosti lokalnog okruženja u koje treba investirati i uvereni smo da će ovaj projekat značiti i dalji razvoj regiona", objasnio je Gaetano Makaferi, predsednik grupe „Makaferi".

Ministar rudarstva i energetije Petar Škundrić kaže da je današnji ugovor 20 odsto dogovorenih investicija iz oblasti energetike sa vladom Italije.

"Današnjim činom mi defakto ulazimo u investicioni ciklus koji je jako značajan za našu kompaniju, našu državu i našu ekonomiju uopšte", tvrdi ministar Škundrić.

Armando Varikio, ambasador Italije u Srbiji kaže da „Italija smatra da je Srbija najbitnija država u regionu i da će biti pokretačka snaga za razvoj regiona i privlačenje stranih investicija.

„Siguran sam da će ovaj posao doneti dobrobit i jednoj i drugij strani", dodao je Varikio.

Današnji ugovor prvi je te vrste u regionu, a prema rečima ministra Škundrića u narednim fazama realizacije trebalo bi da budu uključene još neke zemlje regiona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.