Izvor: RTS, 26.Nov.2020, 13:09

Potpisan sporazum o saradnji Srbije i Francuske vredan više od pola milijarde evra

Ministar finansija Siniša Mali i francuski ministar za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Rister potpisali su, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, sporazum kojim Francuska potvrđuje svoje interesovanje da podrži strateške projekte u Srbiji. Najveći deo novca biće izdvojen za metro, naveo je Mali. Uvek ste dobrodošli u Srbiju, poručio je predsednik Vučić gostu iz Francuske.
Siniša Mali i Frank Rister potpisali su Sporazum između >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dve vlade o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji. Sporazumom, koji je vredan 581 milion evra, Francuska potvrđuje svoje interesovanje da podrži prioritetne, strateške projekte u Srbiji i da angažuje svoja finansijska sredstva.

Prethodno je predsednik Aleksandar Vučić razgovarao sa francuskim ministrom, a nakon potpisivanja usledile su izjave za medije.
Vučić je istakao da je sporazum o saradnji sa Francuskom veoma važan za Srbiju i njen dalji razvoj, te izrazio veliku zahvalnost francuskom ministru Franku Risteru što je u jeku pandemije došao u posetu našoj zemlji. "Uvek ste dobrodošli u Srbiju", poručio je predsednik gostu iz Francuske.
Vučić je rekao da je sporazum veoma važan, jer će doprineti modernizaciji elektro-mreže, o čemu se, kaže, odavno razgovaralo sa "Šnajder elektrikom", ali iz različitih razloga do potpisa još nije došlo.
Dodao je da je mnogo posla pred nama, da se krene u građevinske radove na projketu beogradskog metroa pre kraja sledeće godine, na prvoj liniji Makiš - Mirijevo.
Zamolio je francuske investitore da razmotre dodatno ulaganja u Srbiji.
Zahvalio se posebno predsedniku Francuske Emanuelu Maronu koji je, kako je rekao, uvek pokazivao razumevanje za naš narod. Podsetio je na Makronov, kako primećuje, istorijski govor na Kalemegdanu, kada je francuski predsednik pokazao pravu emociju prema srpskom narodu.
"Projekat metroa neće koštati manje od 4,4 milijarde evra"Cena metroa u Beogradu neće biti niža od 4,4 milijarde evra, kaže predsednik Aleksandar Vučić, uz opasku da konačna cena još nije definisana, jer projekat nije završen.
Naveo je da je to ogroman novac i ogromno ulaganje, ali da će drastično uticati na povećanje BDP u narednim godinama, posebno u 2022. i 2023. godini, u kojoj Srbija želi da, kako je rekao, nastavi sa uspesima u poređenju sa svima drugima.
Predsednik je naveo da je prosečna plata u Beogradu ostala na nivou od 625 evra, a na nivou cele Srbije na 509-510 evra. 
Mali: Izgradnja metroa počinje krajem sledeće godineMinistar finansija Siniša Mali izjavio je da se potpisivanje Sporazuma između vlada Srbije i Francuske odnosi na dva projekta – unapređenje energetske efikasnosti u našoj zemlji i početak izgradnje metroa u Beogradu koja će, kako je najavio, početi krajem sledeće godine.
Mali je na pres konferenciji izjavio da je vrednost sporazuma 581 milion evra i da će najveći deo tog novca biti izdvojen za metro.

Preczirao je da će 127 miliona evra biti izdvojeno za projekte unapređenja energetske efikasnosti, a ostatak, 454 miliona evra, za izgradnju prve linije metroa.
Istakao je da će linija metroa ići od Makiša, preko centra grada pa do Mirijeva.
Potpisivanju sporazuma i sastanku prisustvovao je i ambasador Francuske Žan Luj Falkoni.
Rister: Izgradnja metroa važan korak za dalju modernizacijuMinistar Francuske za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Rister izjavio je da će izgradnja beogradskog metroa u saradnji sa Francuskom biti važan korak za dalju modernizaciju Beograda i cele Srbije.

Istakao je da zajednički projekti, od kojih su najveći predstojeća izgardnja metroa, koncesija beogradskog aerodroma kojim upravlja francuski "Vansi" i projekat rešavanja deponije u Vinči, navode na još bolje uverenje u dobru saradnju i budućnost odnosa dve zemlje.
Rister podseća da francuska kompanija "Ežis" radi studiju izvodljivosti za izgradnju metroa koja će biti gotova naredne godine.
"Današnji sproazum predstavlja čvrstu nameru dve vlade da se naše kompanije zajedno sa kompanijom Almstom uključe u ovaj projekat, elektrifikaciju signalizacije, vagone i drugo u okviru projekta izgradnje metroa. Francuska garantuje izvozne kredite za taj poduhvat", naveo je on.
Kaže da će uvesti i pametnu mrežu koja će pomoći EPS-u da bolje upravlja potrosnjom i da se smanje gubici struje.
Francuski ministar je poručio da će ta zemlja povećati svoj angažman u Srbiji i istakao da je prijateljstvo dve zemlje istinsko i veliko i da mogu još više da sarađuju u oblasti privrede, politike i diplomatije.
Rister je rekao da će se sastati i sa predstavnicima francuskih privrednika u Beogradu, kako bi razgovarali o još većem prisuštvu te zemlje u Srbiji, a da će po povratku u Pariz imati konkretne razgovore sa nekim francuskim kompanijama koje žele da dođu u Srbiju.
Zahvalio je predsedniku Vučiću na, kako je rekao, toplom dočeku u teškim uslovima zbog kovida.
Takođe, izrazio je razumevanje i saučešće za gubitak koji je srpski narod imao sa smrću patrijarha Irineja, dodajući da je Francuska svesna uloge SPC u Srbiji od Svetog Save do sada.
Ministar francuske je istakao da je potpisani sporazum važan korak za dalju privrednu i političku saradnju dve zemlje koje imaju zajedničku istoriju, prijateljstvo i bratstvo od Prvog svetskog rata.
"Uveren sam da Vučić i Makron dele stavove o vakcini"Rister se osvrnuo i na epidemiju koronavirusa i pitanje vakcinacije, i izjavio da se Francuska angažovala da pristup vakcinama protiv korone bude najširi za stanovništvo kako u Evropi, tako i širom sveta.
Kako je objasnio, Francuska je zauzela takav stav zbog činjenice da su vakcine pomogle čovečanstvu da prevaziđe jedan broj opasnih bolesti i uverena je da će tako biti i sa koronom.
Na pitanje upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću da li je vakcina protiv korone tema o kojoj Srbija i Francuska takođe razgovaraju, Rister je primetio da je uveren da dva predsednika, Alekandar Vučić i Emanuel Makron, gledaju na pitanja suzbijanja korone i vakcinacije na isti način.
"Znajući veze koje imamo i koje vezuju naša dva predsednika, koji razgovaraju i o tome, kao i mnogim drugim pitanjima, znamo da postoji velika bliskost viđanja i gledanja na stvari o toj temi između njih dvojice", rekao je Rister.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisan Sporazum o saradnji između Srbije i Francuske; Mali: Izgradnja metroa krajem sledeće godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2020

U prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, ministar finansija Siniša Mali i francuski ministar za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Rister potpisali su danas Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u našoj zemlji...Ministar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.