Izvor: B92, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan protokol s prosvetarima

Beograd -- Vlada sa Sindikatom obrazovanja i Sindikatom prosvetnih radnika "Nezavisnost" potpisala večeras Protokol o zaradama.

Prema potpisanom protokolu osnovica za obračun plata zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju povećaće se u toku 2008. dva puta po pet odsto - od plate za april i od plate za septembar. Takođe, do početka školske 2008/2009, Vlada i reprezentativni sindikati sprovešće plan za smanjenje broja zaposlenih na svim nivoima obrazovanja, na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << socijalnog programa koji će sprovesti Vlada Srbije.

Protokol predviđa i dodatno povećanje plate do pet odsto u zavisnosti od ušteda u budžetu, što će biti regulisano aneksom Protokola.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije nisu prihvatili ponuđeni Protokol, jer se u njemu navodi da će dodatno povećanje plata biti do pet odsto, iako je zahtev sindikata bio da to povećanje bude "od pet odsto".

Navodi se i da će se uštede koje se u 2008. godini ostvare kontrolom sistema raspodele budžetskih sredstava i racionalizacijom koristiti za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju.

Prema protokolu, koeficijenti za nenastavno osoblje (zaključno sa šestim stepenom stručne spreme) biće povećani od plate za april za četri odsto.

Dogovoreno je i da do kraja godine za nenastavno osoblje bude isplaćena naknada od 8.000 dinara, kao i da do kraja januara 2008. godine svim zaposlenima bude isplaćena božićna nagrada od 5.000 dinara.

Protokol su potpisali ministar prosvete Zoran Lončar i ministar finansija Mirko Cvetković i predsednici Sindikata obrazovanja Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Branko Pavlović i Tomislav Živanović.

Leonardo Erdelji iz Unije prosvetnih radnika Srbije izjavio je da bi potpisivanjem Protokola taj sindikat odstupio od zahteva štrajkačkog odbora.

On je rekao da "bez sednice Glavnog odbora taj sindikata ne može da prihvati potpisivanje Protokola", kao i da će Glavni odbor doneti odluku o štrajku članova tog sindikata.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović izjavio je nakon potpisivanja Protokola da je siguran da će i "dodatno povećanje do pet odsto biti ostvareno od novembra 2008. godine".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.