Izvor: B92, 20.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan memorandum o gasovodu

Moskva, Beograd -- Vlada Srbije i ruski Gazprom eksport potpisali su Memorandum o izgradnji gasovoda kroz Srbiju, vredan oko milijardu dolara.

Značaj potpisivanja Memoranduma dodatno uvećava činjenica da Rusija, kao najbogatija zemlja prirodnim gasom, ima dominanatnu poziciju u trgovini i snabdevanju ovim energentom. Gasovod kroz Srbiju, dužine oko 400 kilometara, trebalo bi da se prostire od bugarske do hrvatske granice.

Njegov kapacitet trebalo bi da bude 20 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kubika i da predstavlja oslonac na već postojeći međunarodni gasovod Plavi tok, koji preko Crnog mora povezuje Rusiju i Tursku.

Prema ranijim proračunima Vlade Srbije, gasovod bi Srbiji godišnje donosio 200 miliona dolara prihoda, koji bi bio deljen sa ruskim partnerom.

Memorandum o razumevanju i izgradnji gasovoda trebalo bi da se realizuje sledeće godine. Državni sekretar u Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvo, Vlatko Sekulović, gostujući u emisiji Poligraf, izjavio je da bi tokom 2007. trebalo da se obave neophodne tehničke pripreme.

On kaže da će se taj ugovor, koji je značajan za Srbiju, potpisati ukoliko neka od strana ne bude postavljala dodatne uslove. "Značajan je iz više razloga. Prvo, jer je to dobra vest za Rusiju, sa kojom imamo veliki spoljnotrgovinski deficit, pride i ova Cefta je bitna", kaže on.

"Vraćajući se na Rusiju, to je investicija koja će samo u Srbiji imati vrednost od preko milijardu evra, a treće - otvara se novi kanal dolaska gasa u Srbiju, do sada smo zavisili samo od gasovoda koji prolazi kroz Mađarsku", rekao je on.

"Ovo je gasovod koji ide iz Turske, Srbije, Hrvatske i tamo se priključuje na evropsku mrežu gasovoda. Četvrto, Srbija napokon postaje ne samo zemlja-korisnik gasa, nego i zemlja tranzita, kao i neke druge zemlje, moći će da ubira neke prihode i od tog tranzita", rekao je Sekulović.

Opširnije o ekonomskim aspektima ovog događaja na ekonomskom portalu B92.

Zvaničnici zadovoljni

Par sati nakon potpisivanja u Moskvi, novinarima su se u Beogradu obratili premijer Vojislav Koštunica, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev i ministar privrede Predrag Bubalo.

Koštunica je naveo da će tim gasovodom biti rešeno pitanje snadbevanja Srbije gasom: "Onim dobrim vestima o rekordnim investicijama u ovoj investiciji pridružuje se jedna čiji je značaj ne samo u sredstvima koja će biti investirana već i u važnosti pouzdanog, sigurnog snabdevanja gasom Srbije."

"To znači da Srbija više, pored pouzdanog, sigurnog snabdevanja gasom, neće biti samo potrošač, neće biti krjanji korisnik, već tranzitna zemlja, što njen položaj potpuno menja", rekao je Koštunica.

Ambasador Rusije Aleksandar Aleksejev je naveo da je Rusija najvažniji trgovinski partner Srbije i da će robna razmena između dve zemlje u ovoj godini premašiti dve milijarde dolara.

"Danas je stvarno jedan istaknuti dan u svestranoj saradnji između naše dve zemlje. I ne samo zbog toga da se danas potpisao jedan veliki Memorandum, kao ni zbog toga da smo sve bliže i bliže rešavanju više ekonomskih pitanja koji su u nekom smislu kočili našu saradnju. Najvažnije je da naši odnosni dostižu novi kvalitetniji nivo", rekao je Aleksejev.

Ruskoj federaciji zahvalio se predsednik Srbije Boris Tadić, koji je u poruci Vladimiru Putinu napisao da je "Rusija još jednom pokazala da tretira Srbiju kao prijatelja i saveznika".

Ministar privrede Predrag Bubalo ocenio je da je gasovod koji će proći kroz Srbiju "garancija da ćemo imati do sada najveću grinfild investiciju od milijardu dolara".

"Zajedno sa potpisivanjem današnjeg memoranduma odlučeno je i dogovoreno na sastanku prošle nedelje između mene i ministra Šojgua je da se formira radna grupa koja, faktički, već od danas počinje realizaciju svih pitanja potrebnih za realizaciju ovog projekta. Ono što je celoj priči veoma dobra okolnost trasa gasovoda će pratiti budužu trasu autoputa do bugarske granice", rekao je Bubalo.

Punim kapacitetom za 5-6 godina

Početak izgradnje gasovoda predviđen je za sledeću godinu. Prema rečima pomoćnika ministra energetike Slobodana Sokolovića, taj gasovod punim kapacitetima može početi da radi za pet do šest godina kada Srbija može da očekuje značajnu finansijsku dobit.

"Ako bismo govorili o nekim projekcijama, onda bi mogli da kažemo da je to neka 2010 ili 2011. godina, kada bi nekim punim kapacitetom ovaj transergionalni gasovod bio u funkciji", kaže on.

"U ovome momentu uopšte se ne razmišlja o ulaganjima Srbije ali se razgovara o učešću Srbije u konzorcijumu, pa ako kroz to možemo prepoznati učešće Srbije kroz neku vrstu vlasništva onda možemo govoriti i o istovremenoj dobiti Srbije kroz deobu transportnih troškova koja se kreće od 50 pa čak do 200 miliona eura", kaže Sokolović.

Sokolović kaže da je korist od izgradnje deonice gasovoda višestruka, ne samo u oblasti energetike već i za razvoj domaće privrede.

Memorandum nije ugovor

Sijka Pištolova, urednica sajta Enerdži obzerver upozorava da "danas Srbija još ništa ne dobija". Ona je za B92 rekla da je memorandum samo jedan papir u kome se saopštava dobra volja Srbije i Gazproma da su spremni "jednog dana da potpišu ugovor o konkretnoj saradnji."

"Ukoliko bi se desilo da već sutra napfave ekipe sa obe strane koje bi počele da izrađuju ugovoro saradnji, tek onda bi imali prostora za zadovoljstvo, a za sada je sve ovo predizborna priča", kaže Pištolova.

Ona je takođe rekla da je ovih dana, potpuno nenajavljeno, došlo do jedne druge promene u saradnji Srbije i Gazproma, koja će imati negativne posledice.

"Do sada je Srbija nabavljala gas od Gazproma u direktnim aranžmanima. Međutim, Upravni odbor Srbijagasa je odlučio da Srbija ponovo dobije posrednika u uvozu gasa, firmu Jugorosgas, koja - kada je u pitanju naše pozitivno pravo - nije do kraja definisala svoj status".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.