Izvor: B92, 08.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpis na Ceftu, o primeni kasnije

Beograd, Bukurešt -- Srbija će 19. decembra potpisati Sporazum Cefta, potpisnice imaju rok da se o primeni dogovore do ratifikacije u parlamentima.

To je sinoć izjavio državni sekretar Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom Vlatko Sekulović. On je kazao da Srbija i Hrvatska još nisu usaglasile odredbe Sporazuma o zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi (Cefta) koje se tiču visine carina na cigarete, ali da su pregovori dveju država o tome u toku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Sekulović je kazao da do kraja ove ili početkom sledeće nedelje očekuje odgovor hrvatskih vlasti na novi predlog srpske strane, koji, kako je rekao, "ide u smeru pronalaženja kompromisa za cigarete".

Prema njegovim rečima, ratifikacija Sporazuma Cefta planirana je za period od marta do juna sledeće godine.

Parivodić: Biće jasno ko je kriv

Srpski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić izjavio je da će Srbija insistirati da se dođe do rešenja problema sa Hrvatskom oko potpisivanja Cefte.

"Ako ne dođemo do rešenje do momenta zaključenje ugovora o Sporazumu Cefta 19. decembra, želeli bismo da se rešenje pronađe posle toga", kazao je on na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Parivodić je rekao da će "svima biti jasno ko je kriv", ako se problem sa Hrvatskom oko iznosa carina i akciza na uvoz cigareta ne reši.

"Cefta put u EU"

Inače, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica prihvatio je juče poziv rumunskog premijera Kalina Popeska Taričeanua da učestvuje 19. decembra u Bukureštu na potpisivanju Cefte.

Koštunica je, kako je saopštila rumunska vlada, rekao u razgovoru sa Taričeanuom da je Cefta "početak puta za Srbiju u procesu pridruživanja Evropskoj uniji".

Vlada Srbije odustala je početkom novembra od potpisivanja Sporazuma Cefta, jer nije pristala na zahtev Hrvatske da smanji opterećenje na uvoz cigareta.

Hrvatska je od Srbije tražila da akcize za uvozne cigarete smanji i izjednači sa akcizama na domaće cigarete, a da pri tom ne poveća carinu na uvoz te robe.

Pregovore o Cefti vode delegacije Srbije, BiH, Makedonije, Hrvatske, Albanije, Bugarske, Rumunije i UNMIK-a, koji predstavlja Kosovo, a Sporazum omogućava proizvođačima u zemljama regiona da nađu partnera u Evropskoj uniji i zajedničke proizvode plasiraju bez carina i ograničenja na tržište evropske "dvadesetpetorice."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.