Potop na berzama - Tramp nokautirao indekse

Izvor: B92, 19.Jun.2018, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potop na berzama - Tramp nokautirao indekse

Peking/London -- Kineske berze prednjače u gubicima na azijskom trgovanju, dok je na evropskim berzama takođe u toku sunovrat deonica.

Jak pad vrednosti akcija usledio je nakon pretnji američkog predsednika Donalda Trampa s novim tarifama na kinesku robu.

U Aziji, sva vodeća regionalna tržišta završila su trgovanje u oštrom padu, a u najvećem minusu su šangajski kompozitni indeks, šenženski i hongkonški indeks, prenosi Si-En-Bi-Si. Šangajski indeks je pao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 3,82 odsto na 2.906,43 poena, šenženski za 5,77 odsto na 1.594,05 poena, a hongkonški za 3,08 odsto.

Najava novih američkih tarifa na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara prouzrokovala je jutros i rasprodaju akcija na evropskim berzama, a najveći udar trpe industrije automobila, rudarstva i tehnologije.

Glavni evropski berzanski indeksi oslabili su za jedan do 1,7 odsto, nakon što je Tramp upozorio da će Vašington uvesti carinu od deset odsto na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara, jer je Peking odlučio da poveća carine na američku robu u vrednosti od 50 milijardi dolara.

Panevropski berzanski indeks STOXX 600 oslabio je za 1,2 odsto i najslabiji je od 26. aprila, a akcije na nivou evrozone opale su za 1,4 posto.

Vrednost nemačkog indeksa DAX umanjena je za 1,7 posto. Veliki proizvođači automobila Dajmler, Folksvagen i BMW oslabili su jutros za 1,5 do 2,7 odsto. Berzanski indeks automobilskog sektora najslabiji je u poslednjih sedam meseci, pošto su trgovci uračunali najavljene carine.

Multinacionalni proizvođač sportske opreme Adidas oslabio je za 1,9 odsto, a u padu je i industrijski konglomerat Simens, kao i francuski proizvođač aviona Erbas.

Ostali azijski berzanski indeksi su, u odnosu na kineske, zabeležili manji pad, pri čemu je japanski Nikei 225 pao za 1,77 odsto na 22.278,48 poena, a južnokorejski Kospi za 1,52 odsto na 2.340,11 poena.

Japanski jen, kao sigurna valuta u kriznim vremenima, zabeležio je skok vrednosti, jer su se investitori okrenuli aktivama manjeg rizika. Jenom se trgovalo na nivou od 109,63 jena za dolar u odnosu na ranijih 110,5 jena za dolar.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Potop na berzama - Tramp nokautirao indekse

Izvor: Kamatica.com, 19.Jun.2018

Kineske berze prednjače u gubicima na azijskom trgovanju, dok je na evropskim berzama takođe u toku sunovrat deonica..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.