Izvor: Vostok.rs, 02.Jul.2014, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potkopavanje bankarskog sistema u Bugarskoj?

02.07.2014. -

U Bugarskoj su uhapšene još tri osobe osumnjičene za zaveru radi destabilizacije nacionalnog bankarskog sistema. Oni se terete za širenje lažnih informacija o tobože ”nezdravom” stanju bugarskih banaka, što je dovelo do panike i masovnom skidanju novca sa bankarskih računa.

Centralna banka je nazvala događaje sistematskim pokušajem potkopavanja bankarskog sistema zemlje.

Specijalni dopisnik Glasa Rusije Petar Orlov je razmotrio nastalu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << situaciju sa poznatim bugarskim ekonomistom Petrom Ganevom, starijim ekonomistom Instituta za tržišnu ekonomiju u Sofiji:

Da li je istina da je povodom poslednjih događaja EU otvorila kreditnu liniju za Bugarsku?

Da, zaista, kreditna linija je bila otvorena. Bugarska se obratila EU za pomoć i molba je bila zadovoljena. Vlada ne otkriva sve detalje. Koliko mi je poznato, reč je o bugarskom novcu, koji je ponudila Evropska komisija, a ne o nekom ”lošem” novcu, kao na primer u slučaju Ukrajine. Evropska komisija je ispoljila solidarnost sa bugarskom vladom u pogledu dodatnih mera koje mogu biti preduzete ako se situacija pogorša.

Glavni cilj je očigledno bio pokušaj da se izmeni politička situacija u Bugarskoj uoči predstojećih izbora i da dođe do ostavke valade, što i tako treba da se desi za nekoliko nedelja. To je pokušaj da se stvori nova politička sredina. Zato su vlasti počele krivičnu istragu.

Finansijski sistem Bugarske je stabilan. Banke imaju dovoljno likvidnosti i kapitala, čak više nego neke evropske banke. Osnova za pogoršanje kreditne situacije nema. Naravno, ljudi se brinu. Stanovništvo vrlo osetljivo reaguje na slične stvari. U petak sa bankarskih računa bile su skinute velike sume, ukupno 800 miliona leva ili oko 400 miliona evra za jedan dan. Slična situacija je kod nas bila 1997. godine. Ali sad vidimo da se situacija normalizuje. Redova pored banaka nema, ulagači rešavaju da ne zatvaraju uloge i da ne vraćaju novac na račune. Mislim da je stanovništvo počelo da shvata da je sa bankarskim sistemom sve u redu. Za nedelju-dve strasti će se umiriti.

Ipak, akcije Investicione banke su pale za 23%. Šta mislite, ne stoji li iza toga neko od akcionara?

- Očigledno to je jedan od razloga, ali ne mislim da je glavni... Danas licitacije akcija banka teku mnogo bolje nego u petak. Po mnogim pokazateljima pozicije su se poboljšale. Teško da iza sve te situacije stoje akcioneri banaka ili vlasnici... Pre je postojao pokušaj da se destabilizuje čitav bankarski sistem Bugarske. Situacija je ozbiljnija nego obična želja akcionara da kupe akcije za pola cene. Očigledno cilj dezinformacije bila je želja da se izvuče korist od političke krize.

Prema poslednjim finansijskim izveštajima Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, nivo standarda u Bugarskoj iznosi svega 12% od prosečnog pokazatelja za EU. Šta mislite o bugarskoj ekonomiji, i postoji li neka veza između njenog aktualnog stanja i onog što smo upravo razmatrali?

- U pravu ste, mi smo jedna od najsiromašnijih ekonomija EU, ali bili smo jedna od najsiromašnijih ekonomija Evrope i pre deset godina, kada Bugarska nije bila član EU. Mi se razvijmo, mi sustižemo. Naravno, ne tako brzo kao što bismo želeli. Ali ako se uporede cene, prihod po glavi stanovnika, kupovna moć, ovde su pokazatelji na nivou od 55% u odnosu na prosečne u EU. Naravno, zaostatak je još vrlo velik, ali ipak Bugari su osetno napredovali ka zapadnoevropskom nivou... Ne može se reći da je sve odlično, ali u datom trenutku imamo to što imamo. Ostaju dugorični problemi sa konkunrentnošću, problemi vezani za energetski sektor, tržište rada, nivo zaposlenosti relativno je niži nego u drugim zemljama EU. Ali kod nas je stabilno budžetsko finansiranje, nizak državni dug i nizak deficit, kao i stabilan bankarski sistem, bez obzira na trenutne probleme. Bankarski sistem je prilično fleksibilan i može adekvatno da reaguje na slične šok situacije. Što se tiče političke krize koja traje, imamo sve mogućnosti da je prevladamo... Poslednjih godina u našoj zemlji nije bilo jasnog unutarpolitičkog kursa zbog borbe između raznih političara. To se osetno odrazilo na energetski sektor, deficit u energetskim kompanijama je skočio, pojavljuju se dodatni problemi u penzionom sistemu, pojavila se nestabilnost u političkoj sredini... Ali u celini, naša ekonomija ima jako fundamentalno jezgro. To je realna ekonomija sa profitabilnim kompanijama koje zarađuju novac ne na špekulacijama, već zato što prodaju robu drugim evropskim zemljama, na primer Nemčkoj. Izvoz raste i jača ekonomiju. Smatram da u dugoročnoj perspektivi, ako nam pođe za rukom da izađemo na kraj sa izazovima u energetskom sektoru, penzionom sistemu, imamo šanse da izađemo na dobar evropski nivo.

Petar Orlov,

Izvor: Glas Rusije, foto: Pavel Hvatkin    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.