„Pošte Srpske“ gomilaju gubitke i radnike

Izvor: Capital.ba, 04.Maj.2021, 14:52

„Pošte Srpske“ gomilaju gubitke i radnike

BANJALUKA – „Pošte Srpske“ nisu uspjele da isplivaju iz minusa u prvom kvartalu ove godine, ali su zato uspjele da povećaju broj radnika. Kvartalni gubitak ovog javnog preduzeća iznosio je skoro 300.000 KM i manji je u odnosu na isti prošlogodišnji period, ali je istovremeno broj radnika povećan za čak 40. Foto: Capital Akumulirani gubitak „Pošta“ na kraju prvog kvartala dostigao je 4,2 miliona KM. U odnosu na prvi kvartal prošle godine „Pošte Srpske“ su povećale prihode, >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << ali i rashode. Ukupni prihodi iznosili su 17,8 miliona KM, a lani 15,5 miliona. S druge strane rashodi su povećani sa 17,2 na 18,1 milion KM u ovoj godini. Gubitak je sa 1,7 miliona KM u ovoj godini smanjen na 293.726 KM. Povećanju rashoda doprinijelo je i novo zapošljavanje. „Pošte“ su na kraju prvog kvartala imale 40 radnika više nego u istom periodu prošle godine, a troškovi zarada, naknada i ostalih ličnih rashoda povećani su za oko 200.000 KM. Ukupan broj radnika u „Poštama“ dostigao je 2.510, a iako se godinama priča o višku radnika u svim javnim preduzećima u RS, pa i u ovom, to ne brine upravu koja nastavlja da prima nove radnike. Finansijski izvještaj „Pošta“ pokazuje i da su obaveze preduzeća veće za oko milion KM i sada iznose 22,6 miliona KM. Od ukupnog iznosa obaveza čak 20,7 miliona se odnosi na kratkoročne obaveze. CAPITAL je već pisao da se „Pošte“ nalaze u nezavidnoj finansijskoj poziciji i da nisu u stanju redovno da izmiruju poreske obaveze, a nedavno su raspisale i tender za overdraft kredit kojim planiraju popraviti tekuću likvidnost. Bez obzira na to uprava „Pošta“ je planirala da se u ovoj godini zaduži devet miliona KM kako bi kupili objekat Slavja Roguljića, a taj plan osujetio je Nadzorni odbor koji nije dao saglasnost za to, nakon čega je smijenjen. CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević Чланак „Pošte Srpske“ gomilaju gubitke i radnike се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Akumulirani gubitak „Krajina osiguranja“ premašio devet miliona KM

Izvor: Capital.ba, 05.Maj.2021, 12:53

BANJALUKA – Nakon što je prošlu godinu završilo u velikim finansijskim problemima „Krajina osiguranje“ i u ovoj godini nastavlja da tone. Kvartalni minus ovog osiguravajućeg društva iznosi 357.514 KM, čime je akumulirani gubitak premašio devet miliona KM. Foto: Capital U odnosu na isti...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.