Poštar uručuje otkaze

Izvor: Politika, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poštar uručuje otkaze

Vranje - Rukovodstvo vranjskog "Jumka" juče je poštom uputilo rešenja o otkazu radnicima "Konfekcije V" koji su propustili tri poziva da do 19. oktobra potpišu aneks ugovora o prelasku na stalni rad u firmu "Zamber" Janija Savasa, biznismena iz Engleske. Tako je od juče praktično bez posla ostalo više od 379 radnika, koji su odbili da pređu kod novog poslodavca.
Ali radnici koje predvodi ASNS i koji štrajkuju od 1. oktobra - ne odustaju od protesta dok im država kao većinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vlasnik "Jumka" ne ispuni šest zahteva. Međutim, zamenik generalnog direktora Goran Trajković potvrdio je da će radnici koji ne žele da odu u "Zamber" već danas ili sutra dobiti rešenja o prestanku radnog odnosa.

Povodom najnovijih dešavanja u "Jumku" saopštenjem se oglasilo Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj, u kojem se navodi da produženja rokova za izjašnjavanje o prihvatanju posla u "Zamberu" neće biti.

- U ovom slučaju, radnici koji dobiju otkaz izgubili su pravo na otpremnine iz socijalnog programa. Ministarstvo ekonomije neće dozvoliti da se novac poreskih obveznika Srbije troši na subvencije i socijalne programe za one koji ne žele da žive od svog rada i odbijaju stalan i siguran posao u kompaniji, koja celokupnu svoju proizvodnju izvozi i ima perspektivu - naglašeno je u saopštenju.

U "Zamberu" kažu da je ugovor o radu do sada potpisalo 149 radnika "Konfekcije V" i da je još šezdesetak konfekcionara telefonom izrazilo spremnost da prihvati posao u ovoj britanskoj firmi. Snežana Veličković, poverenik ASNS-a, rekla je da radnici ne mogu da dobiju otkaz jer zakonito štrajkuju i legitimno traže da im se ispune zahtevi.

Radnici "Konfekcije V", među kojima su pretežno žene, više od 20 dana protestuju u amfiteatru "Jumka". Kada su juče ujutru došli ispred upravne zgrade da nastave štrajk, radnici obezbeđenja isprva nisu dozvolili pobunjenim konfekcionarima da uđu u amfiteatar, ali su ubrzo odustali od zabrane.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.