Poslodavci uplatili više doprinosa

Izvor: B92, 07.Nov.2014, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslodavci uplatili više doprinosa

Poreska uprava je organizovanim akcijama i kontrolama u ovoj godini naterala nesavesne poslodavce da prijavljuju zaposlene.

Tako da je prihod po osnovu uplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje u prvih 10 meseci ove godine za oko 21 milijardu dinara veći nego u istom periodu lane.

Prema podacima poreznika, ukupni doprinosi naplaćeni od januara do oktobra ove godine iznosili su oko 419 milijardi dinara, dok su u istom period prošle godine iznosili 398,09 milijardi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Doprinosi PIO za zaposlene porasli su za 9,6 odsto u prvih 10 meseci ove godine, u odnosu na isti period 2013. S druge strane, doprinosi za zdravstveno osiguranje su za 2,1 odsto manji u odnosu na posmatrani period.

Akcije i kontrole, kako je rečeno Tanjugu u ovoj instituciji, doprinele su i da državna kasa u oktobru ove godine zabeleži suficit, odnosno veće prihode od rashoda.

Poreska uprava je, naime, u oktobru naplatila 5,1 odsto više novca po osnovu različitih poreza u odnosu na plan za taj mesec. Samo u tom mesecu su prvobitno planirani poreski prihodi iznosili 66,84 milijarde dinara, a umesto toga naplaćeno je 70,22 milijarde.

Prema podacima poreznika prihodi od PDV-a su u oktobru porasli za 6,1 odsto, sa planiranih 40,37 milijardi na 42,84 milijarde dinara.Primera radi, naplata akciza je u istom mesecu veća za četiri odsto, a od planiranih 18,02 milijarde, naplaćeno je 18,75 milijardi dinara.

Kada je reč o porezu na dohodak, naplata je u ovom mesecu bila 3,5 odsto veća, od planiranih 4,08 milijardi, realizovano je 4,22 milijarde dinara. Tada je i porez na dobit preduzeća premašio plan za oko jedan odsto, sa 4,36 na 4,4 milijarde dinara.

Zamenik direktora Poreske uprave Marko Marinković rekao je Tanjugu da je ovakav rezultat posledica intenzivnih kontrola i akcija u cilju suzbijanja sive ekonomije u koje se krenulo krajem leta.

Činimo sve u okviru zakona, kako bi povećali prihod u budžet. Tako ćemo i nastaviti”, rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.