Poslednji čas za restrukturiranje države i privrede

Izvor: RTS, 25.Apr.2014, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji čas za restrukturiranje države i privrede

Situacija u srpskoj ekonomiji i privredi toliko je teška da se već ušlo u "crvenu zonu velike uzbune" i poslednji je trenutak za ozbiljno restrukturiranje i privrede i države, ocenio predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić.

Sertić je Tanjugu rekao da je pred pred budućom vladom veliki posao, jer su nasleđeni mnogi problemi iz prošlosti koji moraju da se reše u kratkom periodu.

"Mislim da je poslednji momenat za ozbiljno restrukturiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << privrede, ali i države, zato što moramo prvo državu da osposobimo da bude dobar gazda, da dobro upravlja i stvori dobar i povoljan ambijent. Na žalost to u poslednjih trideset godina nismo uradili", naglasio je Sertić.

Predsednik PKS je ukazao da gotovo svi segmenti koji čine državu imaju svoje probleme i da se oni moraju paralelno rešavati.

Srbiji predstoje, kako kaže, i ozbiljne promene u finansijskom sektoru. "Mora se rešiti problem nelikvidnosti preduzeća, obezbediti sredstva za pokretanje investicionog ciklusa, vratiti podsticaje za strane investicije", dodao je Sertić.

"Uporedo sa tim moramo razvijati nove modele poslovanja i zapošljavanja, kao što su socijalno preduzetništvo, preduzetništvo mladih, preduzetništvo žena", rekao je Sertić.

Ukazao je i na važnost edukacije na svim nivoima, na potrebu razvoja dualnog obrazovanja, "prepakivanja" kompletnog rada naših visokoškolskih ustanova i vraćanja vaspitne uloge osnovnoškolskog obrazovanja.

"Imamo velike potencijale, imamo izuzetno dobar položaj, prijateljske zemlje koje su nam naklonjene, ali se nismo dovoljno potrudili da učinimo sve što smo mi mogli. Ova vlada ima istorijsku ulogu da napravi ozbiljan preokret i da od Srbije napravi dobru i kvalitetnu državu", smatra Sertić.

Predsednik Prviredne komore kaže da su prve mere koje čekaju novu vladu i najteže - finansijska konsolidacija, odnosno rešavanje budžetskog deficita, između ostalog kroz smanjivanje troškova, kao i donošenje velikog paketa zakona.

Govoreći o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru, Sertić je napomenuo da ljude koji ostanu bez posla moraju da se uključe u privatni sektor, jer će u suprotnom država sama sebi napraviti ozbiljan problem.

"Zaista imamo šansu da u narednom periodu napravimo ozbiljnu državu, a ozbiljna država je preduslov za ozbiljnu privredu i zadovoljne građane", zaključio je Sertić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poslednji čas za državu i privredu

Izvor: B92, 25.Apr.2014

Beograd -- Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić kaže da je situacija u srpskoj ekonomiji i privredi toliko teška da se već ušlo u "crvenu, zonu velike uzbune"...Kako je istakao sada je poslednji momenat za ozbiljno restrukturiranje i privrede i države...Sertić je Tanjugu rekao da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.