Posledice napada: Smanjen kreditni rejting Saudijske Arabije

Izvor: B92, 30.Sep.2019, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posledice napada: Smanjen kreditni rejting Saudijske Arabije

Njujork -- Bonitetna agencija Fič smanjila je danas kreditni rejting Saudijske Arabije sa "A+" na "A", navodeći kao razlog rastuće geopolitičke i vojne tenzije u Zalivu.

Fičovo smanjenje rejtinga Saudijske Arabije, koji je u odnosu na procenu druge rejting agencije "S&P Global" ipak za jedan stepen viši, predstavlja udarac za najveću arapsku privredu koja se priprema za potencijalnu međunarodnu prodaju Islamskih obveznica denominovanih u američkim dolarima, prenosi agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rojters.

Do smanjenja rejtinga dolazi nakon napada bez presedana na saudijska naftna postrojenja 14. septembra, zbog čega je proizvodnja sirove nafte u toj zemlji, najvećem svetskom izvozniku "crnog zlata", u prvi mah bila prepolovljena.

"Nedavni napadi dronovima i raketama na naftnu infrastrukturu Saudijske Arabije rezultirali su privremenim prekidom proizvodnje nafte za više od polovine. Iako je proizvodnja do kraja septembra u celosti odnovljena, smatramo da postoji rizik od daljih napada na Saudijsku Arabiju, koji bi mogli da nanesu ekonomsku štetu", navodi se u saopštenju rejting agencije Fič.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Posljedice napada: Smanjen kreditni rejting Saudijske Arabije

Izvor: Capital.ba, 01.Okt.2019, 09:01

NJUJORK, Bonitetna agencija Fič smanjila je juče kreditni rejting Saudijske Arabije sa “A+” na “A”, navodeći kao razlog rastuće geopolitičke i vojne tenzije u Zalivu. Fičovo smanjenje rejtinga Saudijske Arabije, koji je u odnosu na procjenu druge rejting agencije “S&P Global”...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.