Izvor: B92, 24.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posledice PDV-a predmet rasprave

Beograd -- Pojedina preduzeća plaše građane povećanjem cena pod izgovorom uvođenja PDV-a, kaže direktor Poreske uprave.

Pojedini obveznici poreza na dodatu vrednost, pre svega gradska vlast u Beogradu i komunalna preduzeća, plaše građane povećanjem cena i najavljuju ih pod izgovorom PDV-a. To je sasvim loš pristup, iako je posledica neznanja. Poreska uprava je spremna da im objasni kako će PDV uticati na cene. Kod dobrog dela komunalnih firmi nema elemenata za povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cena", rekao je direktor Poreske uprave Vladimir Ilić.

"Smatram da takvi pozivi i obrazloženja nisu korektni. Vi znate da su u Srbiji cene u liberalnom režimu, znači slobod se formiraju, niko nikome ne može da zabrani da promeni cenu, ali ono što je loše jeste da se to povećanje podvodi isključivo pod PDV. Neka komunalna preduzeća naprave analize svoje ekonomije, produktivnkosti, broja zaposlenih, troškova itd, jer su to sve faktori koji utiču na cene", rekao je Ilić.

On je dodao da će uvođenje PDV-a predstavljati revoluciju u oporezivanju i svojevrstan test likvidnosti preduzeća, jer će se obaveze naplaćivati mnogo brže. On je objasnio da se do sada čekala finalna potrošnja kako bi se obračunao i platio porez, dok će PDV obveznike primorati na plaćanje u svakoj fazi proizvodnje i prometa.

Ilić je istakao da će se država potruditi da bude maksimalno efikasna u povraćaju dela poreza, dok bi u rešavanju problema nedovoljne likvidnosti privrede trebalo da svojim merama pomogne Narodna banka Srbije.

Ilić je sve ulične prodavce pozvao da se registruju što pre kako bi Poreskoj upravi mogli da predaju stanje zaliha robe 1. januara naredne godine, da bi na taj način legalizovali tu robu i izbegli obavezu obračunavanja na nju bilo kakvih poreza. Ta popisna lista, kako je objasnio, biće njihovo početno stanje nakon čega će svu ostalu robu nabavljati na osnovu računa ili dokumentacije za PDv, kojom se potvrđuje da je PDV ili carina za tu robu plaćena.

Pokušaj da se oporezuju estradni umetnici

Pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Moma Stojanović izjavio je da se od naredne godine ukida paušalno oporezivanje estradnih umetnika, a uvodi se procena poreske osnovice ostvarenih prihoda. On je objasnio da je razlog za to dosadašnji nerealan i neobjektivan vid oporezivanja estradnih umetnika, koji je bio teško primenjiv u praksi.

On je kazao da će se, ukoliko Poreska uprava utvrdi da je interpretator, menadžer ili druga angažovana osoba ostvarila prihod, a nije zaključila ugovor sa organizatorom takvog programa, bruto prihod interpretatora utvrđivaće se procenom poreske osnovice po odredbama Zakona.

Isto važi, kako je naveo, i ukoliko Poreska uprava oceni da je ostvareni prihod veći od ugovorenog prihoda.

On je istakao da se isplatioci prihoda moraju registrovati u poreskoj upravi do 31. janura 2005. godine, kako bi Poreska uprava mogla da formira Registar isplatilaca prihoda. Ukoliko se isplatioci prihoda ne registruju u zakonskom roku Poreska uprava će doneti rešenje o privremenoj zabrani obavljanja delatnosti u trajanju od 30 dana, kazao je Stojanović. On je dodao da ista kazna sledi i ukoliko organizator angažuje estradne umetnike bez zaključenog ugovora ili u propisanom roku ne dostavi Poreskoj upravi obaveštenje o zaključenim ugovorima.

Novina je da u oba slučaja žalba na rešenje kojim se izriču ove privremene mere nije dopuštena, rekao je Stojanović, dodavši da novčana kazna za isti prekršaj odgovornog lica iznosi od 100.000 do milion dinara.

Kinematografi traže nižu stopu PDV-a

Predstavnici kinematografije Srbije apelovali su na Ministarstvo finansija Srbije da ih prebaci u nižu kategoriju poreza na dodatu vrednost, navodeći da će u suprotnom do proleća biti ugašena mreža bioskopa širom Srbije.

Predstavnici Grupacija prikazivača, distributera i producenata Privredne komore Srbije izneli su jedinstveni stav da se PDV na bioskopske ulaznice smanji sa planiranih 18 na osam odsto. Obrazlažući taj stav, predstavnici Grupacija kazali su da je kinematografija jedina uslužna delatnost koja je do sada bila oslobođena poreza na promet, a kojoj je nametnuta najviša stopa PDV-a od 18 odsto.

Predsednik Grupacije prikazivača i vlasnik bioskopa "Roda" Zoran Cvetanović naveo je primer Hrvatske, u kojoj je prvo uveden PDV na bioskopske ulaznice, da bi nakon godinu dana bio ukinut i dodao da se PDV na ulaznice ne plaća ni u Rumuniji ni u Crnoj Gori. Cvetanović je istakao da će posle Estonije, koja ima višu stopu PDV-a, Srbija biti jedina u Evropi, koja će primenjivati stopu od 18 odsto.

Prema rečima Cvetanovića, sve tri Grupacije zahtevaju da se, osim niže stope PDV-a, nakon pažljivog praćenja njegovih efekata, potpuno ukine porez u kinematografiji kroz prve izmene i dopune Zakona o PDV-u. On je dodao da će uz višu stopu PDV-a, bioskopske ulaznice, "koje su i sada već visoke za kupovnu moć", neminovno morati da poskupe, što će se odraziti na dalje smanjenje posetilaca bioskopa, koje je ove godine najniže u poslednjih nekoliko godina.

Posećenost bioskopa širom Srbije ove godine je jedva dostigla cifru od tri miliona, što je drastični pad u odnosu na pet miliona 2001. godine. Prosečno godišnje smanjenje broja gledalaca u bioskopima širom Srbije je 20 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.