Posle skoro 40 godina najmodernije lokomotive

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2019, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle skoro 40 godina najmodernije lokomotive

U železničkoj stanice Resnik danas su u saobraćaj puštene nove „Simensove" Vektron lokomotive, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da Vlada Srbije ulaže u razvoj i modernizaciju železnice kako bi Srbija postala nezaobilazni tranzitni koridor.

U nabavku novih 16 lokomotiva uloženo je 64 miliona evra, a Mihajlović je prisustvovala njihovom puštanju u saobraćaj novih lokomotiva, preduzeća „Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kargo", i porucila da nema ničeg važnijeg od rekonstruisanih pruga i novih vozova.

„Naš cilj je da Srbija i u železničkom, kao i u drumskom saobraćaju, bude nezaobilazni tranzitni koridor. Za to su nam potrebne obnovljene pruge, novi vozovi, obučene mašinovođe, kao i da pratimo tehnološki napredak u svetu", kaže Mihajlović.

Naglasila je da se mora nastaviti ulaganje, da predstoji još dosta posla kako bi se za najviše pet do šest godina kompletno modernizovao železnički Koridor 10.

„Danas to mnogima zvuči neverovatno, ali je zvučalo neverovatno i 2014. sve što smo do sada uradili na modernizaciji železnice", kaže Mihajlović.

Podsetila je da je u prethodnom periodu nabavljeno 48 putničkih vozova, a sada, posle skoro 40 godina i 16 teretnih lokomotiva, te istakla važnost zapošljavanja mladih mašinovođa.

„Pre nekoliko godina prosečna starost mašinovođa u Srbija kargu je bila oko 50 godina, a u prethodne dve godine zaposleno je oko 180 mladih mašinovođa. U prethodnom periodu obnovljeno je oko 500 kilometara pruga, a još oko 500 kilometara pruga biće obnovljeno u toku ove i iduće godine", navela je Mihajlović.

V.d. generalnog direktora „Srbija karga" Dušan Garibović rekao je da su nove, najsavremenije lokomotive nabavljene uz podršku Vlade Srbije, potpredsednice Vlade, resornog Ministarstva i Evropske banke za obnovu i razvoj.

„Od danas najmlađa lokomotiva Srbija karga nije stara 38 godina, već sa 16 novih lokomotiva izlazimo u susret potrebama svih investitora koji koriste usluge železnice", rekao je Garibović.

Generalni direktor kompanije „Simens" u Srbiji Udo Ajhlinger kaže da će lokomotive koje su isporučene „Srbija kargu" to preduzeće biti veoma konkurentno u prevozu tereta na železničkom Koridoru 10, ali i van tog koridora.

Francuzi sutra predstavljaju studiju o beogradskom metrou

Francuska firma Ežiz predstaviće sutra vladinoj radnoj grupi dve linije beogradskog metroa koje je u svojoj predstudiji izvodljivosti predložila Gradu Beogradu, izjavila je ministarka Mihajlović.

Ona je navela da je po toj studiji vrednost dve linije metroa 4,4 milijardi evra.

Ministarka je novinarima, posle puštanja u železnički saobraćaj novih lokomotiva u stanice Resnik, rekla da je izgradnja metroa veliki i skup projekat, te da je u vezi sa tim projektom najvažnije pitanje način finansiranja.

„Ono što mene čudi je da mnogo više sada pričamo o samim stanicama kao da je metro već gotov i kao da je samo pitanje kada ćemo i gde da uđemo u taj voz. Ono što je najvažnija tema kod metroa jesu uslovi finansiranja, način na koji ćemo izvršiti finansiranje, jer po ovoj studiji vrednost dve linije je 4,4 milijarde evra", kaže Mihajlović.

Dodala je da je to ogroman novac i da je metro projekat koji prevazilazi pitanje samo Grada Beograda.

„Verujem da ćemo u narednom periodu i mesecima imati određene predloge kako ćemo finansirati, da li će to biti PP agriment ili će to biti deo iz kredita. To je pitanje broj jedan, a zatim i razrada oko samih linija", rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara.

Dodala je da su sve to teme koje radnu grupu čekaju od sutra pa nadalje.

Navela je da će sutra biti održana druga sednica radne grupe koju je vlada formirala za razgovor i donošenje određenih odluka u vezi sa izgradnjom metroa kojom predsedava zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim, a čiji su članovi iz mnogi relevantnih ministarstava i iz Grada Beograda

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović prisustvovala puštanju u saobraćaj novih lokomotiva

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2019

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović prisustvovala je danas na Železničkoj stanici Resnik u Beogradu puštanju u saobraćaj 16 novih lokomotiva "Simens - Vektron"...Kupovina novih "Simensovih" lokomotiva preduzeća "Srbija kargo" koštala je 64 miliona...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Mihajlović: Najvažžnije pitanje kako ćemo finansirati izgradnju metroa

Izvor: Blic, 14.Jun.2019, 10:25

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je izgradnja metroa u Beogradu veliki i skup projekat i da je najvažnije pitanje kako će se finansirati. Ona je najavila da će danas o tome početi razgovori.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.