Posle političke stabilizacije oporavak

Izvor: Glas javnosti, 10.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle političke stabilizacije oporavak

BEOGRAD - Beogradska berza juče je nastavila pad, pošto je vodeći indeks beleks 15 posrnuo novih 0,42 odsto, posle minusa od čak 3,35 odsto iz prethodnog dana. Zanimljivo je da je do ovako strmog urušavanja indeksa došlo na sam dan formiranja nove vlade pod vođstvom Demokratske stranke, koja je po volji zapada i investitora. Glavni broker „Sinteze“ Nenad Gujaničić ovo objašnjava time što Berza već 12 dana beleži neprekidni silazni trend, pa su ovonedeljni rezultati samo nastavak >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << toga. Razlog pada, prema njemu, leži u svetskoj finansijskoj krizi, odnosno o preostalim efektima hipotekarnog sloma u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je drugi faktor sezonskog karaktera, pošto su „kupci stali na loptu“, dok je tržište krhko. Čim nema tražnje inostranih ulagača Beogradska berza kreće silaznom putanjom.

- Zbog početka leta pozitivan signal, kakav je formiranje vlade ostao je u senci. Međutim, investitori cene stabilnost i pošto je otklonjen glavni problem, odnosno politička neizvesnost, očekujem da će se do kraja godine Berza oporaviti. Cene akcija su se do sada već vratile na nivo pre parlamentarnih izbora, ali su još dosta jeftine što može da se iskoristi - tvrdi Gujaničić.

Prema njegovim rečima, investitori će se sada od političkih događanja okrenuti ka ekonomskim pokazateljima preduzeća kojima se trguje na Berzi. Pošto su performanse firmi ove godine često bile dobre, može se očekivati i rast cena u narednom periodu.

Čak 10 investicionih fondova suočilo se s padom vrednosti svojih investicionih jedinica prekjuče, kada je beleks 15 oslabio za preko tri procenta, dok je samo fond „Fokus premijum“ uspeo da ostane u plusu.

Ma opet su radikali srusili berzu...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.