Posle nove procene NIS-a, vaga se i gasni sporazum

Izvor: Politika, 05.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle nove procene NIS-a, vaga se i gasni sporazum

Uskoro bi mogao da bude angažovan nezavisni konsultant koji bi procenio ukupnu finansijsku vrednost naftno-gasnog aranžmana sa Rusijom

Pored toga što će ovih dana biti angažovan novi savetnik koji će procenititržišnu vrednost NIS-a, sve je izvesnije da će pojedini ministri od premijera Mirka Cvetkovića zatražiti da se angažuje i nezavisni konsultant za procenu ukupne finansijske vrednosti naftno-gasnog sporazuma između Srbije i Rusije, saznaje „Politika”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Time bi se, tvrdi naš izvor iz vlade, otklonila svaka dalja sumnja da li NIS zaista treba „pokloniti” u zamenu za gradnju „Južnog toka”, ili se prikloniti strategiji potpredsednika vlade Mlađana Dinkića, koji želi da podigne cenu nacionalne naftne kompanije.

Spekulacije oko nove moguće procene gasnog sporazuma, poklapaju se sa otezanjem ratifikacije ovog aranžmana, tako da Srbijamože doživeti sudbinu Austrije koja za malo da ispadne izgasne kombinacije sa Moskvom, jer jeod ruskog dobavljača tražila da trguje njegovim gasom.

Srbija, naime, već uveliko gubi korak sa ostatkom zemalja preko čije teritorije treba da prođe gasovod. Bugarska je sporazum ratifikovala, a „Gasprom” je preko noći poslao poruku Austrijancima da uvek postoji drugi alternativnipravac, ukolikose dugo dvoume oko gradnje „Južnog toka”. Tako su Rusi posao ponudili Sloveniji u nameri da zaobiđu Austriju, pa se Beč brzo vratio na početnu ponudu.

Iako niko od srpskih zvaničnika koji su na stalnoj vezi sa Rusima juče nije hteo da potvrdi koliko su tačne najave da italijanski „Eni” vrši pritisak na „Gasprom” da umesto ka Srbiji, „Južni tok” ide preko Rumunije, baš zbog odugovlačenje naše zemlje da ratifikuje gasni aranžman, Nenad Popović, član Odbora za industriju DSS-a kaže da će se sve učiniti da do toga ne dođe, ali da Rusi jesu zabrinuti zbog nećkanja srpske strane.

Ukoliko su tačne priče da Italijani lobiraju da „Južni tok” pređe preko Rumunije, ane preko Srbije, to samo govori o tome da Rumunija vidi sve prednosti ovog velikog projekta.

– Dobit od gradnje gasovoda je vrlo velika. Samo to što će Srbija imati alternativni pravac snabdevanja gasom je više nego dovoljan razlog da se ovaj posao ne propušta, plus takse od tranzita, i u svakom času dovoljno gasa – kaže Popović.

Prema njegovim rečima, poskupljenje gradnje gasovoda „Južni tok” za oko 2,8 milijarde dolara ne treba da dovede u pitanje ratifikaciju gasno-naftnog aranžmana u srpskoj skupštini.

– Za očekivati je bilo da troškovi gradnje budu veći jer su u međuvremenu drastično poskupeli i bakar, gvožđe i čelik, dakle repromaterijal koji se koristi u gradnji gasovoda. Međutim i ovde je rečo preliminarnim podacima.Čak će fizibiliti studija pokazati realnije troškove, a pravi izdaci će se znati kada gradnja počne – kaže Popović.

Sa njimse slaže i Goran Novaković, bivši ministar energetike, koji potvrđuje da su bakar i čelik mnogo poskupeli od pre dve godine kada je počelo da se govori o gradnji „Južnog toka”, te da je za očekivati da ćerast cene repromaterijala dovesti do još većeg poskupljenja gradnje gasovoda.

– Nema opravdanja da Srbija propusti ovako važan projekat. Paralelan pravac snabdevanja gasom više je nego dovoljan razlog da se ni sekunde ne razmišlja o tome da li je posao isplativ ili ne. Kada se tome pridoda i naplata tranzitne takse nema govora da postoji isplativiji posao za našu zemlju – ističe Novaković.

On, međutim, razume i insistiranje Mlađana Dinkića da se cena za NIS poveća, jer je to bitno za budžet, ali da će na kraju sve zavisiti od umešnosti srpskih pregovarača.

Jasna Petrović

[objavljeno: 06/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.