Posle Deripaske, osipanje u imperiji, da li će Trampu biti dosta?

Izvor: B92, 26.Dec.2018, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle Deripaske, osipanje u imperiji, da li će Trampu biti dosta?

Moskva -- Predsednik upravnog odbora kompanije Rusal, Nemac Matijas Varnig podneo ostavku.

Na ovu odluku se obavezao kod američkih vlasti da bi grupa bila izuzeta od sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Kako se navodi u saopštenju ovog ruskog aluminijumskog giganta, njegova zamena biće imenovana već u četvrtak.

Varnig, bivši visoki zvaničnik istočne Nemačke koji je imao visoka mesta u više ruskih firmi od 1990-ih ušao je u upravni odbor Rusala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2012. godine.

Podsećamo, administracija američkog predsednika Donalda Trampa u aprilu je odlučila da u okviru američkih sankcija Rusiji stavi na crnu listu ruskog milijardera Olega Deripasku, tada glavnog akcionara Rusala, među drugim oligarsima koji su su važili da su bliski Kremlju.

Zbog rizika od poremećaja na tržištu metala gde je ruska grupa glavni akter, Vašington je dao vremena kompaniji da smanji svoje veze s Deripaskom, koji je već na proleće napustio upravni odbor zajedno s delom tadašnjeg rukovodstva firme.

Sredinom decembra američko Ministarstvo finansija konačno je objavilo nameru da povuče Rusal sa spiska firmi pod sankcijama, navodeći kao uslov odlazak predsednika upravnog odbora. ;

"S predviđenim skidanjem grupe sa liste (firmi pod sankcijama) mi se nalazimo pred novim strateškim trenutkom... tako da je optimalni momenat za promenu predsednika", naveo je Varnig u saopštenju.

Podsetimo, i suvlasniku i osnivaču Olegu Deripaski biće pomešana osećanja u vezi sa ovom odlukom, s obzirom da dogovor podrazumeva da se on odrekne kontrole u svojoj vrednoj aluminijumskoj imperiji kako bi se ona vratila normalnom poslovanju, dok će on ostati na crnoj listi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.