Posle 80 godina - ko će lansirati IPO na BG berzi

Izvor: B92, 27.Mar.2018, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 80 godina - ko će lansirati IPO na BG berzi

Kompanija Fintel energija će najverovatnije u maju realizovati IPO na Beogradskoj berzi, najavio je generalni direktor Fintel energija Ticiano Ðovaneti.

To će posle skoro 80 godina biti prva inicijalna javna ponuda akcija na Beogradskoj berzi.

Fintel Energija a.d. je ćerka firma kompanije Fintel Energija S.p.A.

Ðovaneti je rekao novinarima, na predstavljanju projekta "Izađi na berzu" Beogradske berze, da će neophodna procedura za to biti završena u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aprilu.

Na pitanje koliko će biti ponuđeno, Ðovaneti je rekao da će tržištu biti ponuđeno između 15 i 20 procenata akcija.

"Ima puno zaintresovanih i više smo nego sigurni da će to biti uspešan proces", naveo je Ðovaneti i dodao da će prikupljeni novac biti uložen u projekte u Srbiji.

Fintel energija je ranije najavil da želi putem javne ponude akcija prikupi oko 15 miliona evra od institucionalnih i pojedinačnih investitora, kao i da će novac biti upotrebljen za izgradnju vetroparka „Košava”, kapaciteta 117 MW, kao i drugih projekata koji su u razvoju.

Beogradska berza je danas započela realizaciju projekta "Izađi na berzu", u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i konsultantskom kućom Prajsvoterhaus Kupers (PwC), koji će približiti srpskoj privredi tržište kapitala.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta je tim povodom rekao da će realizacija projekta trajati narednih godinu dana i istakao da će to otvoriti nove mogućnosti za privredu, ali i građane.

"Cij projekta je da dođemo do tri velike i uspešne privatne kompanije koje će doneti odluku o sprovođenju postupka inicijalne javne ponude, odnosno prikupljanja kapitala na tržištu i listiranju njihovih akcija na berzi", objasnio je Krneta.

Namera projekta je takođe, kako dodaje, da pomogne razvoj tržišta kapitala u Srbiji kroz podizanje svesti o mogućnostima da kompanije iz Srbije potreban kapital obezbede izlaskom na Beogradsku berzu, kao i pružanje neophodne stručne pomoći kompanijama za izlazak na berzu.

"Verujemo da je ovo prekretnica u ustanovljavanju novih kanala priliva investicija u Srbiju i snažan novi impuls bržem rastu BDP-a, smanjenju nezaposlenosti i markoekonomskim pokazateljima, a na koji robusniji privatni sektor može da utiče", naveo je Krneta.

On je izrazio uvrenje da će projekat dati, pre svega, snažan impuls razvoju privatnog sektora, napominjući da je do sada zaduživanje bilo dominantan izvor finansiranja.

Prema njegovim rečima, i građani će imati čitav niz novih alternativa u okviru kojih mogu da investiraju svoju štednju. Podseća da su oni do sada uglavnom štedeli u bankama, investirali u manjem obimu u državne oveznice ili u poneke akcije koje su pristune na berzi.

Projekat je rezultat nove startegije Beogradske berze koja je u potpunosti fokusirana na razvoj privatnog sektora, na priblizavanje i demistifikaciju novog kanala za prikupljanje kapitala i investiranja u privatne kompanije.

Krneta ističe da Beogradska berza do sada nije imala tako sveouhvatan pristup i da su za novu strategiju dobili podršku EBRD-a, ali da je i Beogradska berza uložila značajnu sumu novca u projekat "Izađi na berzu".

"Projekat ''Izađi na berzu'' je finansijski podržao Specijalni akcionarski fond EBRD, koji je angažovao revizorsko-konsultantsku firmu PwC da pomogne Beogradskoj berzi u pripremi zainteresovanih kompanija za inicijalnu javnu ponudu, to jest za izlazak na Beogradsku berzu", precizirao je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Djovaneti: Fintel energija planira u maju izlazak na Beogradsku berzu

Izvor: Beta Video, 27.Mar.2018

BEOGRAD - Kompanija Fintel Energija planira da izadje na Beogradsku berzu u maju ove godine i tako postane prvi IPO u Srbiji posle 78 godina, izjavio je danas izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i Fintel Energija Ticiano Djovaneti (Tiziano Giovannetti). Fintel Energija je, kako je dodao, pionir...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.