Poslato pismo kompaniji: UN brinu zbog poslovanja saudijskog Aramka

Izvor: B92, 26.Avg.2023, 10:07

Poslato pismo kompaniji: UN brinu zbog poslovanja saudijskog Aramka

Eksperti Ujedinjenih nacija poslali su pismo saudijskoj naftnoj kompaniji Aramko.

U njemu izražavaju zabrinutost zbog proširenja proizvodnje fosilnih goriva i navoda da tekuća istraživanja koja kompanija sprovodi ugrožavaju ljudska prava.

Obraćajući se izvršnom direktoru firme Aminu Naseru, četiri stručnjaka i radna grupa izrazili su ''zabrinutost u vezi sa negativnim uticajima na ljudska prava uzrokovanim aktivnostima kao što je eksploatacija fosilnih goriva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja doprinose klimatskim promenama'', prenosi Rojters.

U pismu se takođe izražava zabrinutost da bi akcije Aramka mogle da doprinesu potkopavanju Pariskog sporazuma iz 2015. i međunarodne saradnje.

S druge strane, u pismu nije navedeno zbog čega se pored drugih naftnih kompanija koje obrađuju milione barela dnevno, zabrinutost izražava samo u slučaju Aramka, iako se navodi da bi kompanije u državnom vlasništvu trebalo da imaju ''povećanu odgovornost'' da deluju u skladu sa međunarodnim standardima.

Preporuke UN nisu obavezujuće, ali su važno političko sredstvo za podizanje svesti o kršenjima ljudskih prava, navodi agencija.

Pisma poput ovog češće se upućuju državama, nego kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UN zabrinute zbog poslovanja saudijske naftne kompanije Aramko

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 26.Avg.2023

ŽENEVA – Eksperti Ujedinjenih nacija poslali su danas pismo saudijskoj naftnoj kompaniji Aramku, u kojem izražavaju zabrinutost zbog proširenja proizvodnje fosilnih goriva i navoda da tekuća istraživanja koja kompanija sprovodi ugrožavaju ljudska prava. Obraćajući se izvršnom direktoru firme...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.