Poskupljuju hleb, mleko i struja

Izvor: B92, 03.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupljuju hleb, mleko i struja

Beograd -- Nedavno poskupljenje komunalnih usluga koje će važiti od septembra, biće praćeno i većim računima za struju.

Direktor Elektroprivrede Srbije za odnose sa javnošću Momčilo Cebalović potvrdio je da je EPS Agenciji za energetiku predložio da se od 1. septembra primeni nova cena struje, viša u proseku za 6,9 odsto od sadašnje. Hleb je u nekim pekarama već poskupeo, a iste mere najavljuju i mlekari. Vlada je na telefonskoj sednici usvojila uredbu kojom je privremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabranjen izvoz pšenice, kukuruza, soje i suncokreta.

Takođe, pojedini uzgajivači već su povećali cene mesa, dok proizvođači mleka traže povećanje otkupne cene za 30 odsto.

Sekretar odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran kaže da su poskupljenja prehrambrenih prizvoda izvesna, ali da su ona sada preuveličana.

Pojedini uzgajivači svinja već sad meso prodaju za 110 dinara po kilogramu, umesto dosadašnjih 50-60 dinara.

"Po meni, neko pomeranje cena do deseak odsto nema dalje neku realnu osnovu, a tih 10 odsto pomeranja cena poljoprivrednih i prehrambrenih proizvoda ne bi trebalo da pomeri inflaciju više od jedan odsto", kaže on.

"Država tu može da odigra određenu ulogu sa robama iz svojih rezervi. Videćemo da li će i kada ona intervenisati", dodaje Prostran.

Aktuelne cene poljoprivrednih proizvoda jesu više nego što bi bile da nije bilo suše, ali priče o astronomskim cenama su, i prema oceni ekonomiste Stojana Stamenkovića, bajke.

Međutim, on ukazuje na najave da nadolazeća jesen neće biti baš prijatna za potrošače. "Jeste da suša ima svoj negativni uticaj i to će se, izgleda, najviše odraziti na kukuruz", kaže Stamenković.

"Ali, nije to tako tragično, ovo što je sezonsko povrće, paprika, paradajz - to ipak može da prođe, krompir je džabe, to znate. Na meso bi moglo da utiče, bar kad je govedina u pitanju, to što je ovih 5-6 klanica dobilo licencu za izvoz u EU i to će onda malo redukovati ponudu na domaćem tržištu", kaže on.

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević kaže da nema razloga za naglo povećanje cena prehrambrenih proizvoda kao i da će vlada preduzeti potrebne mere.

Vlada zabranila izvoz pšenice

Gulan pozdravlja odluku Vlade

Uredba Vlade Srbije da se na tri meseca obustavi izvoz pšenice, kukruruza, soje i suncokreta doneta je u pravom trenutku i doprineće da se zaustavi dalji rast cena osnovnih ploljoprivednih i prehrambenih proizvoda, izjavio je savetnik u Odboru Privredne komore Srbije za poljoptrivredu i prehrambenu industriju Branislav Gulan.

Istakavši da Privredna komora pozdravlja vladinu uredbu, Gulan je rekao da je izvoz tih ratarskih kultura zaustavljen u pravom trenutku, jer da je potrajao još nekoliko dana, inflacija bi premašila planiranih 6,5 odsto.

Vlada Srbije usvojila je danas uredbu kojom je privremeno zabranjen izvoz pšenice, kukuruza, soje i suncokreta. Portoparol Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Dušan Kasić rekao je agenciji Bata da je uredba doneta na telefonskoj sednici oko 18 časova.

Kasić je rekao agenciji Bata i da je rok primene uredbe tri meseca. Uredba, kako je naveo, sutra će biti objavljena u Službenom glasniku i odmah će stupiti na snagu.

Ministar poljoprivrede Slobodan Milisavljević je u izjavi za B92 rekao da se ovom uredbom nastoji da se tržište stabilizuje i smanje "psihološka očekivanja" da će cene rasti.

"Ja verujem da će nakon početka delovanja ove mere doći do stabilizovanja cena i da će time svi ovi pritisci koje sad imamo biti dovedeni u jednu realnost i da će ukupan rast cena koji će se desiti biti mnogo manji od onog koji se ovih dana najavljuje”, rekao je on.

Ministar Milosavljević je dodao i da nema bojazni da će ovom uredbom biti oštećeni izvoznici. "Primera radi, samo tokom jula meseca 138.000 tona pšenice je izvezeno, a tokom cele prošle godine je izašlo iz zemlje 110.000 tona”, kazao je on.

Vlada bi uskoro trebalo i da odgovori na predlog EPS-a upućen Agenciji za energetiku da se od 1. septembra primene novi cenovnici, čime bi struja poskupela za 6,9 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.