Poskupljuju hleb i ulje

Izvor: B92, 24.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupljuju hleb i ulje

Beograd -- Hleb će od 1. septembra poskupeti 13,4 odsto, na 29,5 dinara, a cena litra ulja od suncokreta biće povećana 15 odsto, na 95 dinara.

To je danas dogovoreno na sastanku ministra trgovine Predraga Bubala, i predstavnika mlinsko-pekarske industrije, proizvođača jestivog ulja i najvećih trgovinskih lanaca. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, cena hleba T-500 neće moći da se menja godinu dana, a jestivo ulje će se prodavati po 95 dinara u narednih šest meseci, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok se ne sagledaju bilansi ovogodišnjeg roda suncokreta.

Skokom cena osnovnih životnih namirnica, koji je prouzrokovan povećanjem cena sirovina koje se koriste u proizvodnji hleba i jestivog ulja, neće biti ugrožena kupovna moć građana, rekao je Bubalo.

"Ja moram da izrazim zadovoljstvo time što su i proizvođači hleba i proizvođači ulja, a i trgovci, pokazali jednu veliku odgovornost kada je u pitanju pokušaj da zaštitimo standard naših građana", rekao je on.

"Ta odgovornost i razumevanje se ogleda u tome što su svi na neki način se odrekli dela svojih zarada i svog kolača da bismo postigli ili dogovorili maksimalni rast cena u nekom periodu", rekao je on.

Na sastanku sa ministrom trgovine i usluga Srbije Predragom Bubalom učestvovali su predstavnici Beogradske pekarske industrije i Klasa, Pekare Novi Sad i Pančevo, Udruženja uljara Srbije, Vitala iz Vrbasa, Dijamanta iz Zrenjanina, Delta maksija i Merkator-Rodić iz Beograda.

Svi učesnici su iskazali spremnost da minimalno povećaju cene namirnica koje su prouzrokovali skok cena sirovina na tržištu zbog suše, kao i da smanje trgovinske marže kako ne bi bila ugrožena kupovna moć građana.

"O ceni struje do 30. avgusta"

Vlada bi uskoro trebalo da se izjasni o predlogu Agencije za energetiku, koja odlučuje o poskupljenju, kaže ministar Aleksandar Popović.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović je izjavio da je Elektroprivreda Srbije predložila Agenciji da struja poskupi 6,7 odsto, a Agencija je kao opravdano ocenila povećanje cene od samo 4,6 odsto.

Prema predlogu Agencije, taj procenat za domaćinstva iznosio bi 1,9 odsto, dok je nešto veći rast predviđen za druge, odnosno industrijske korisnike, rekao je Popović.

On je kazao da o tome da li će poskupeti struja više ne odlučuje Ministarstvo, nego nezavisno telo - Agencija za energetiku, koja analizira svaki predlog EPS-a za poskupljenje i procenjuje koliko je predlog za poskupljenje opravdan, uzimajući u obzir troškove, prihode i rashode EPS-a.

Popović je najavio da će poskupljenje struje, ukoliko ga i bude, za domaćinstva biti minimalno, ocenivši da u narednim danima Vlada mora da donese odluku i o primeni novog tarifnog sistema.

Ministar je rekao i da očekuje da će od srede ili četvrtka, zbog kretanja cene nafte na svetskoj berzi, benzin pojevtiniti dva do tri dinara.

Na pitanje o izboru direktora NIS-a, Popović je odgovorio da nijednog direktora Vlada nije promenila zato što dosad nijedan predlog za promenu ni u jednom u javnom preduzeću nije stigao do resornog ministarstva.

Najavljujući da će zakon o modelu privatizacije NIS-a biti završen do kraja septembra i početka oktobra i upućen na skupštinsku raspravu, on je rekao da će nakon toga biti raspisan tender.

Popović se založio za manjinsku transformaciju, odnosno ostanak većinskog paketa akcija NIS-a u državnom vlasništvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.