Poskupljuju cigarete u Srbiji od Nove godine

Izvor: BKTV News, 24.Nov.2017, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupljuju cigarete u Srbiji od Nove godine

Početkom 2018. godine doći će do poskupljenja cigareta.

Naime, rast akciza koje se menjaju prema akciznom kalendaru, dovešće najverovatnije do povećanja cena od 10 dinara po paklici. I kod alkohola bi zbog akciza moglo da dođe do promene cena. Ako se usvoji predlog za izjednačavanje akciza na alkohol, viski bi mogao da pojeftini, dok bi to s druge strane najverovatnije dovelo do poskupljenja domaće šljivovice.

Prema akciznom kalendaru u periodu od 2017. do 2020. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << godine, svakog juna i janura specifična akciza za cigareta raste za 1,5 dinara. Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcijalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to valja dodati i PDV.

Rusi zainteresovani za RTB Bor

"Zahvatanje države iznose prosečno 80 odsto cene cigareta. Kod jeftinijih cigareta to dostiže i 90 odsto cene. Tako, ako je paklica 230 dinara, država uzima 178,3 dinara za akcize i porez - 65,5 dinara je specifična akciza, 76 dinara vredi proporcionalna, a 37 dinara je porez na dodatu vrednost", kažu proizvođači duvana.

Lepa vest stiže u našu zemlju: Vučić čestitao Simensu koji preuzima poznatog srpskog proizvođača

Računica proizvođača pokazuje da kada paklica od januara poskupi za 10 dinara na 240 dinara, država će tada uzimati ukupno 187 dinara na ime akciza i poreza. Specifična akciza će biti 67 dinara, proporcionalna 79,2, a PDV- 40,8 dinara. Kako kažu u duvanskoj industriji, ovo pokazuje da će od 10 dinara poskupljenja, čak 8,7 dinara ići državi. To, međutim, nije nikakva uteha za pušače, jer su svesni da će već krajem ove decenije cigarete plaćati kao i žitelji evropskih zemalja.

Amerikanci kupuju Viktorija Grupu

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.