Poskupljuje benzin

Izvor: B92, 13.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupljuje benzin

Beograd, Brisel -- Na osnovu kretanja cene nafte na svetskom tržištu i kursa dolara danas su se stekli uslovi da poskupe derivati u Srbiji.

Prosek poskupljenja je za oko 1,5 dinara po litru. Uredbom o formiranju osnovne cene derivata predviđeno je da se domaće cene benzina petnaestodnevno usklađuju sa cenom nafte na svetskoj pijaci i kursom američkog dolara.

Ukupna cena nafte, prema formuli iz Uredbe, zaključno sa današnjim danom, poskupela je za više od 3,7 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto, što znači da će Ministarstvo rudarstva i energetike poslati zahtev Ministarstvu trgovine i usluga i Ministarstvu finansija za primenu novog cenovnika.

Tek po dobijanju saglasnosti od ova dva ministarstva i objavljivanju novog cenovnika u Službenom glasniku, koji izlazi u petak 14. septembra, ispuniće se svi uslovi da se gorivo na benzinskim stanicama prodaje po novim cenama.

To znači da bi nove cene mogle da se primenjuju od 14. septembra u ponoć.

Cena nafte je u poslednjih mesec dana beležila pad, pa je gorivo na domaćim pumpama u dva navrata pojeftinilo, prvi put za oko jedan dinar, a drugi put za oko tri dinara u proseku.

Novi rekord evra u odnosu na dolar

Vrednost evra danas je dostigla novi rekord svih vremena od 1,3920 dolara.

Razlog za to su spekulacije u vezi sa smanjenjem kamatne stope u SAD i zabrinutosti u vezi s problemima na finansijskom tržištu.

Valuta 13 članica Evropske unije jutros je na evropskim berzama nadmašila prethodnu rekordnu vrednost od 1,3914 dolara, postignutu juče, dok je na njujorškoj berzi evro krajem jučerašnjeg dana vredeo 1,3908 dolara, prenela je agencija AP.

Jučerašnji nagli rast vrednosti evra u odnosu na dolar usledio je posle izjave američkog sekretara finansija Henrija Polsona da će biti potrebno duže vreme da se smiri nestabilnost na finansijskim tržištima, a posebno na tržištu hipotekarnih kredita u SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.