Poskupljenje kuća u SAD najbrže od 2014.

Izvor: Beta, 24.Feb.2021, 09:33

Poskupljenje kuća u SAD najbrže od 2014.

Cene kuća u SAD su u decembru porasle najbržim tempom za skoro sedam godina, podstaknute niskim kreditnim stopama i željom stanovnika da se zbog epidemije presele iz prenatrpanih gradskih područja u kuće u predgrađu.Indeks cena kuća "S and P CoreLogic Case-Shiller" za 20 gradova, objavljen u utorak, popeo se za 10,1 odsto u decembru u odnosu na godinu ranije. To je najveći skk od aprila 2014. godine i prati snažan rast od 9,2 odsto godišnjeg rasta u novembru.Cene kuća popele su se u decembru za 14,4 odsto u Finiksu, a 13,6 odsto u Sijetlu, pto su najviši procenti u SAD.Cene su takođe podstaknute ograničenom ponudom kuća na tržištu.Tržište kuča je bilo elastično tokom čitave pandemije koronavirusa, čemu su pomogle najniže stope na stambene kredite. Prosečna stopa na referentnu 30-godišnju hipoteku sa fiksnom kamatnom stopom je prošle nedelje bila 2,81 odsto, a pre godinu dana 3,49 odsto.Ministarstvo trgovine izvestilo je prošlog četvrtka da je stambena izgradnja opala za šest odsto u januaru, povučena naniže padom od 12,2 odsto u izgradnji porodičnih kuća, ali je izgradnja stanova porasla za 16,2 odsto. Ipak, prijave za građevinske dozvole, koje obično signaliziraju kuda se ide, naglo su porasle u januaru.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Poskupljenje kuća u SAD najbrže od 2014.

Izvor: N1 televizija, 24.Feb.2021

Cene kuća u SAD su u decembru porasle najbržim tempom za skoro sedam godina, podstaknute niskim kreditnim stopama i željom stanovnika da se zbog epidemije presele iz prenatrpanih gradskih područja u kuće u predgrađu.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.