Poskupljenje hleba neminovno

Izvor: B92, 21.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Poskupljenje hleba neminovno"

Beograd -- Iako još nije doneta zvanična odluka o poskupljenju hleba, neki proizvođači ipak su podigli cene.

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo i predstavnici mlinsko-pekarske i industrije jestivog ulja na jučerašnjem sastanku su se saglasili da je neophodno da se cene hleba i jestivog ulja formiraju tržišno, ali ne ugrožavajući kupovnu moć građana.

Jedini zaključak tog sastanka jeste da će rešenje za najavljena poskupljenja biti pronađeno na nekom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od narednih sastanaka.

Simo Matić, predstavnik Žitovojvodine, koji je prisustvovao sastanku, nije želeo da otkrije koja su to moguća rešenja. On je za B92 rekao da je ministar Bubalo tražio da se do sledećeg sastanka medijima ne daju nikakve izjave.

Predsednik Unije privatnih pekara Srbije Zoran Paralica nije bio pozvan na sastanak. Prema njegovim rečima, nemoguće je očekivati da cena hleba ostane ista jer su sve sirovine koje učestvuju u njegovoj proizvodnji poskupele.

"U formiranju cene hleba dosta toga zavisi od ponude i potražnje u određenim regionima. Negde su u prevlasti mali pekarski proizvođači, negde su industrijski. Cela ta tržišna utakmica će doprineti tome da će hleb u Srbiji koštati između 30 i 35 dinara", kazao je Paralica.

On kaže i da je 70 odsto od ukupno 7.000 pekara koje su članice Udruženja privatnih pekara već povećalo cene hleba.

Maloprodajnu cenu hleba juče je za 10 dinara povećala Unija privatnih pekara iz Čačka. U saopštenju Unije navodi se da će vekna belog hleba od 500 grama, umesto dosadašnjih 20 dinara, koštati 30 dinara.

Čačansko privatno preduzeće "Ishrana", čiji hleb košta 15 dinara, još nije donelo odluku o poskupljenju svojih proizvoda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.