Poskupljenje goriva od danas?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupljenje goriva od danas?

BEOGRAD - Da li će se cena goriva na domaćim pumpama promeniti najverovatnije će biti poznato danas, kada bi iz Ministarstva finansija trebalo da bude dat odgovor na zahtev Ministarstva rudarstva i energetike da se cene derivata povećaju.

Podsetimo, krajem prošle nedelje iz Ministarstva rudarstva i energetike je, u skladu s Uredbom o cenama naftnih derivata, upućen zahtev za korekciju proizvođačkih cena goriva za 12,48 posto. Poskupljenje se očekivalo za vikend, ali je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ministarstvo finansija, drugi put ove godine, iskoristilo zakonsku mogućnost da na sedam dana odloži poskupljenje, uz obrazloženje da je neophodno da se sagleda kakve će efekte imati predloženo poskupljenje goriva na inflaciju i budžet, a ukazano je i da je moguće i smanjenje akciza, kako bi se u celini ili delimično neutralisalo poskupljenje.

Ukoliko bi bio odobren zahtev Ministarstva rudarstva i energetike, benzin bi trebalo da bude skuplji za 6,86 dinara, u proseku, a dizel goriva za čak 8,03 dinara. Tako bi litar motornog i bezolovnog benzina, koji sada košta 101,40 dinara, trebalo da bude 108 dinara. Litar dizel goriva D2 bi, umesto sadašnjih 86,90 dinara, koštao bi 94,19 dinara, eko3 dizel goriva umesto 90,50 dinara - 98,34 , dok bi litar evrodizela trebalo da se prodaje za 103,19 dinara, umesto sadašnjih 94,90.

Budući da se odgovor Ministarstva finansija očekuje danas, još se ne može pouzdano reći da li će gorivo poskupeti ili ne, ali analize stručnjaka pokazuju da nije realno očekivati da se poskupljenje kompenzuje snižavanjem akciza, što je bila jedna od mogućih opcija. Jer, računica je pokazala da samo sniženje akciza za 6 dinara može da eliminiše uticaj cene goriva na inflaciju, ali bi takav potez istovremeno smanjio i priliv u budžet do kraja godine za gotovo 10 milijardi dinara. Ukoliko bi se akcize smanjile samo za dinar, uticaj cene goriva na inflaciju bio bi oko 0,60 posto, dok bi priliv u budžet do kraja godine bio manji za nešto više od milijardu i po dinara.

Istovremeno, ako benzin i dizel odu naviše za predviđeni procenat, direktan uticaj na inflaciju bio bi nepunih 0,70 posto, ali tome treba dodati i rast ostalih cena koje će poskupljenje goriva sasvim izvesno povući za sobom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Penzin skuplji zbog benzija

Izvor: 24sata, 30.Maj.2008, 00:37

Ministarstvo finansija juče je zvanično dalo saglasnost na predlog Ministarstva energetike za poskupljenje goriva. Nova cena benzina od danas je 108 dinara, a dizela nešto više od 94 dinara za litar.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.