Poskupljenje čak 94 odsto: Dvet proizvoda po ekološkoj ceni

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 19:09

Poskupljenje čak 94 odsto: Dvet proizvoda po "ekološkoj ceni"

Jedan nemački lanac samoposluga čitave ove sedmice nudi devet svojih artikala po "pravim cenama".

U njih je naime uračunato ono što su nazvali "ekološki troškovi". Cilj je, misle, da se "podigne svesti potrošača".

U prodavnicama nemačkog lanca "Peni" privremeno je poskupelo devet proizvoda. Zašto je ta vest vredna pažnje? Zato što firma tom kampanjom želi da skrene pažnju na troškove koji su "posledica klimatskih promena" – a to u nekim slučajevima gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udvostručuje cenu proizvoda.

"Peni" u svom asortimanu ima više od 3.000 artikala, a za njih devet od ovog ponedeljka 31. jula naplaćuje "prave cene". Akcija traje nedelju dana. U "pravu cenu" je uračunata "sva ekološka šteta uzrokovana proizvodnjom". Ti nevidljivi troškovi neminovno nastaju u lancu snabdevanja, ali se na prodajnu cenu odražavaju ili nikako ili samo delimično, objasnila je matična kompanija "Peni Reve".

"Peni" u akciji sarađuje s Tehničkim univerzitetom u Nirnbergu i Univerzitetom u Grajfsvaldu. Naime, naučnici su izračunali posledice koje konzumiranje voćnog jogurta, sira, viršli i veganskih šnicli ima na zemlju, klimu, vodu i zdravlje.

Svih devet proizvoda zbog toga je sada poskupelo, pri čemu je raspon povećanja cene veoma veliki: recimo, pakovanje sira "Maasdamer" je 94 odsto skuplje zbog "ekoloških troškova", viršle 88 procenata, a veganska šnicla samo pet odsto.

Samo reklamni trik?

Trgovci kažu da na taj način žele da probude veću svest o uticaju proizvodnje hrane na čovekovu okolinu. Dodatna zarada će pritom inače donirana projektu za zaštitu klime i očuvanje porodičnih poljoprivrednih imanja u regionu Alpa.

Međutim, mnogi u Nemačkoj – recimo Udruženje farmera ili Udruženje brendova – ocenjuju da je ta akcija u stvari samo reklamni trik kompanije. Istovremeno, mediji u svojim komentarima ocenjuju da kupci i nisu prava adresa za društvene kritike (list "General ancajger"), odnosno da se sa zaštitom klime treba početi od poljoprivrede, a ne od kase u supermarketu (list "Virtšafts vohe").

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.