Poskupeo hleb Sava

Izvor: S media, 18.Avg.2010, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupeo hleb "Sava"

Beogradska pekarska industrija “Klas” povećala je cenu svojih proizvoda u proseku za 15 odsto. Prema toj računici, jedna od najpopularnijih vekni hleba u Srbiji, hleb “Sava”, od danas u prodavnicama košta 44 dinara.

Pre dve nedelje, posle poskupljenja brašna, pekari Srbije najavili su poskupljenje hleba.

Nekoliko dana posle, predstavnici Unije pekara i Ministarstva trgovine postigli su dogovor da hleb i pekarska peciva ipak >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ne poskupljuju do Nove godine. Dogovor je podrazumevao da država obezbedi odredjenu količinu pšenice za pekare po staroj ceni.

Predsednik Unije pekara Zoran Pralica kaže za S media portal da je poslednjih dana došlo do poremećaja na tržištu pšenice i brašna, tako da su pojedini proizvođači ipak povećali cenu hleba.

“Mi i dalje ostajemo pri našem dogovoru. Mislimo da jedan deo zanatskih pekara može, uz neke povlastice, i dalje da proizvodi hleb po ceni do 38 dinara”, kaže Pralica.

On dodaje da je na tržištu slobodno formiranje cene hleba, tako da sve zavisi od samih pekara.

“Mislim da postoji dovoljan broj zanatskih pekara koji će ostaviti cenu hleba na dosadašnjem nivou i tako izaći u susret gradjanima. Nadamo se i nastavku pregovora kako bi se pronašlo što bolje rešenje.

S druge strane, direktor pekare „KlasŠaid Nuri izjavio je za „Alo!“ da su nove cenovnike već uputili trgovinama, tako da će do kraja sedmice njihovih proizvodi biti skuplji od 10 do 20 odsto.

“Hleb i ostala peciva moraće da poskupe jer je u poslednjih mesec dana berzanska cena žita gotovo udvostručena. To se odmah odrazilo na cenu brašna, koja je sa 15 dinara po kilogramu već skočila na 27 dinara”, objasnio je Nuri.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.