Izvor: Politika, 15.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupele penzije

Od avgusta minimalna uplata za staž iznosi oko 3.000 dinara mesečno, a u septembru sledi nova korekcija - naviše Nezaposleni koji sebi uplaćuju staž Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih od ovog meseca za najmanju mesečnu ratu moraju da polože oko 3.000 dinara. Iako je za domaćice, studente ili bivše radnike koji su zbog socijalnog programa morali da napuste firmu, a još nisu stekli uslove za penziju, svaki dinar važan, do povećanja "uloga" je došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zbog korekcije osnovice osiguranja za oko 8,15 odsto od dosadašnje, koja se usklađuje s kretanjem prosečnih zarada u Srbiji.

Međutim, ovih 3.000 dinara oročeno je samo do jeseni, kada sledi novo povećanje osnovice posle čega će početni ulog biti najverovatnije još veći. Kako potvrđuju u Fondu PIO, mesečna rata može ići i do 40.000 dinara koliko iznosi najveći iznos doprinosa koji nezaposleni sebi mogu da uplate. Ovakvih osiguranika nema mnogo jer je platežna moć mala, pa se najviše njih odlučuje za nešto skromniju varijantu. Stoga, primera radi, u Beogradu najveći doprinos plaća desetak bivših zaposlenih izdvajajući oko 500 evra. Reč je o onima koji su se dobro preračunali šta će im to značiti kada im poštar sutra donese penziju na kućnu adresu.

Minimalnu sumu trenutno uplaćuje više od 13.000 osiguranika, dok se oko 9.000 njih opredeljuje za osnovicu propisanu za srednju stručnu spremu koja iznosi oko 30.000 dinara, a na koji se plaća doprinos od oko 6.600 dinara.

Razlog zbog kog se nezaposleni odlučuju na uplatu je da im se ne smanji osnovica za obračun penzije koja se prema zakonu računa tako što se uzimaju sve godine radnog staža počev od 1970. godine do danas.

Najniža osnovica od sada je 35 odsto prosečne zarade i to iz prethodna tri meseca, što je oko 13.264 dinara. Istovremena najviša iznosi pet republičkih proseka, odnosno oko 189.490 dinara.

Budući da u ovakvim samofinansirajućim slučajevima osiguranik plaća i svoj deo i deo za poslodavaca, ukupan doprinos iznosi 22 odsto, tako da mesečna rata osiguranja ide od 2.918. dinara do skoro 42.000.

Uostalom, na nezaposlenima je da sami izaberu jednu od 13 osnovica za uplatu doprinosa, nezavisno do stručne spreme.

Pre negoli odluče da sebi uplaćuju doprinose, osiguranici bi trebalo da izvedu računicu da li im se to isplati. Primera radi, ukoliko žena radi 33 godine i ima 53 godine, u Fondu ističu da nema razloga da se dvoumi da li treba da uplaćuje staž. Za one kojima nedostaje mnogo više, treba sami da odluče i utvrde da li će im se uplaćeno isplatiti kroz buduću penziju ili ne.

Zakonom je, podsećaju u Fondu PIO, nezaposlenima ostavljena mogućnost da svakog meseca menjaju osnovicu po kojoj će uplaćivati sebi staž. Dakle, ne mora to uvek biti ni najviša ni najniža, već prema mogućnostima samog osiguranika.

Prema podacima Fonda, u Srbiji ima oko 37.000 bivših radnika ili onih koji nikada nisu zasnivali radni odnos, a koji su odlučili da umesto kod privatnih fondova, penziju sebi uplaćuju u državni fond.

Jasna Petrović

[objavljeno: 15.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.