Posao od 646 miliona evra

Izvor: Politika, 20.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posao od 646 miliona evra

Simbolika ovog posla jeste u tome da će se građani Srbije, Republike Srpske i BiH ubuduće bolje čuti i razumeti, rekao Vojislav Koštunica

Od našeg stalnog dopisnika
BANJALUKA, 19. januara – U Banjaluci je danas potpisan ugovor na osnovu kojeg je Telekom Srbija postao većinski vlasnik Telekoma Srpske. Ovom činu prisustvovali su premijeri Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Vojislav Koštunica sa saradnicima, zatim predsednik RS Milan Jelić i ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije u Bosni i Hercegovini Grujića Spasović. Ugovor su potpisali direktor Direkcije za privatizaciju Republike Srpske Vladimir Mačkić i generalni direktor Telekoma Srbija Draško Petrović.

Čestitajući Telekomu Srbija na uspešno obavljeno poslu, premijer Koštunica je rekao da "u svakom velikom poslu ima određene simbolike, a simbolika ovog jeste u tome da će se ubuduće građani Srbije, RS i BiH bolje čuti i bolje razumeti". "Ovo je veliki dan za sve nas, jer je ovo najveće ulaganje jedne srpske firme van teritorije Srbije. Ono ne pokazuje samo snagu Telekoma Srbija nego i stabilnost političkih prilika u Srbiji i snagu obnovljene privrede Srbije", rekao je Koštunica.

On je naglasio da je kupoprodaja Telekoma Srpske obavljena u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim odnosima Srbije i RS. "Ovo je –uz dolazak Komercijalne banke i Dunav osiguranja u RS – još jedan dokaz da taj sporazum nije ostao mrtvo slovo na papiru, već da on, zaista, živi", kazao je Vojislav Koštunica.

Predsednik Vlade RS Milorad Dodik zahvalio se svima onima koji su učestvovali u ovom poslu, jer su ga obavili potpuno javno i bez ijedne mrlje koja bi mogla da ga dovede u pitanje. "Sve je urađeno potpuno čisto i to će omogućiti da se brzo dobiju dozvole od Regulatorne agencije za komunikacije i Konkurencijskog veća BiH, što će automatski značiti uvođenje Telekoma Srbija u vlasništvo nad većinskim delom Telekoma Srpske. Verujem da će Telekom Srpske, integrisan u Telekom Srbija, za nekoliko godina postati jedna od najmoćnijih kompanija u BiH", izjavio je Dodik i naglasio da će Vlada RS svih 646 miliona evra, koje će dobiti od ovog posla, uložiti u razvoj.

Vladimir Mačkić je ocenio da je prodaja Telekoma Srpske prvorazredan događaj za RS i BiH, jer perspektivu razvoja i privatizacije čini mnogo boljom nego ranije. On je naveo da je za Telekom Srpske dobijena suma koja je 3,3 puta veća od knjigovodstvene cene ovog preduzeća. "Novi vlasnik moraće da se pridržava odredbi iz ugovora – od toga da prve godine u Telekom Srpske uloži 50 miliona evra, do toga da sedište preduzeća ostane u Banjaluci", naglasio je Mačkić.

Generalni direktor Telekoma Srbija Draško Petrović ocenio je da je kupovina Telekoma Srpske značajan faktor u ekonomskim integracijama zapadnog Balkana, s obzirom na to da će srpska firma poslovati na teritoriji i Federacije BiH. "Ovo je najveće ulaganje Srbije u poslednje dve decenije. Ovim pokazujemo da Srbija nije samo prostor gde drugi kupuju, već da smo i mi sposobni za velika ulaganja. Naš cilj je da u naredne dve-tri godine povećamo broj korisnika fiksne i mobilne telefonije na 10 miliona, koliko sada ima Telekom Austrije. U idućih pet godina u Telekom Srpske uložićemo 354 miliona evra, od čega će 50 miliona evra biti direktna ulaganja Telekoma Srbija", naglasio je Petrović.

Plan Telekoma Srbija, objasnio je on, usmeren je na širenje mobilne telefonije i prodajne mreže, poboljšanje fiksne telefonije, zatim uvođenje novih tarifnih paketa i novih servisa. Osim toga, predviđena su i velika sredstva za obuku i prekvalifikaciju radnika.
B. Marić

-------------------------------------------------------------------------

Jeftiniji roming preko Drine

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Ahmed Hadžipašić nedavno je ocenio da će kupovina 65 odsto akcionog paketa "Telekoma Srpske", od strane Telekoma "Srbija", imati negativan efekat na preostala dva bosanska telekomunikaciona operatera – "BH Telekom" iz Sarajeva i "Hrvatske telekomunikacije" iz Mostara. Jer, kako je on pri tom objasnio, ukoliko te kompanije ubrzo ne naprave zaokret u brzini donošenja strateških odluka, i "BH Telekom" i Hrvatske telekomunikacije" uskoro bi mogli da gledaju u leđa "Telekoma Srpske".

Iza pomenute izjave očigledno se krije bojazan da će "Telekom Srpske", sa jakom zaleđinom u vidu "Telekoma Srbije", postati telekomunikacioni lider Bosne i Hercegovine. Naime, ta kompanija poseduje dozvolu za rad na teritoriji cele BiH, a jedino što joj u ovom trenutku nedostaje jeste obrtni kapital za dalji razvoj i uvođenje novih servisa.

S obzirom na to da se ugovorom o kupovini 65 odsto akcija u državnom vlasništvu "Telekoma Srpske", "Telekom Srbija" obavezao da će već u prvoj godini u to preduzeće uložiti 50 miliona evra, sredstva za dalji razvoj, međutim, više nisu problem. Osim toga, nemoguće je zaobići i transfer znanja i tehnologija koje će "Telekom Srbije" svakako doneti "Telekomu Srpske". U tom segmentu nameće se mogućnost da "Telekom Srbije" preko "Mobisa" (mobilni operater u vlasništvu "Telekoma Srpske") usluge treće generacije mobilne telefonije ponudi i na teritoriji Bosne i Hercegovine i tako privuče korisnike operatera "BH-tel" iz Sarajeva i "Eronet", iz Mostara.

Sa druge strane, investicija od 646 miliona evra, koliko je "Telekom Srbija" platio 65 vlasničkog udela u "Telekomu Srpske", našem nacionalnom telekomunikacionom operateru nije donela samo prelazak Drine u smislu nacionalnog telekomunikacionog povezivanja već i znatno bolji položaj u odnosu na inostranu konkurenciju – kako u samoj Srbiji tako i regionu. Naime, "Telekom" će ubuduće moći da ponudi znatno povoljnije cene u romingu, baš kao što već radi "Telenor" (jeftiniji razgovori za korisnike mreže 063 tokom boravka u Crnoj Gori i Mađarskoj, gde "Telenor" takođe ima mobilne operatere u svom vlasništvu) a tim putem će svakako krenuti i "Mobilkom Austrija" koji usluge mobilne telefonije pruža u Austriji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj i Lihtenštajnu.

Preduzeće "Telekom Srpske" osim fiksne i mobilne telefonije, pruža i Internet usluge a registrovano je i za projektovanje, rekonstrukciju, izgradnju i montažu telekomunikacione infrastrukture. Preostalih 35 odsto vlasničkog udela dele Fond penzijsko-invalidskog osiguranja, privatizacioni fondovi i ostali manji akcionari – po deset odsto, dok Fond za restituciju kontroliše pet procenata akcija. "Telekom Srpske" u svom vlasništvu ima preduzeća "TT inženjering" i "Telekard".

Za kraj, da podetimo da je Telekom "Srbija" na tenderu za privatizaciju "Telekoma Srpske" dao najbolju – najvišu ponudu, i tako pobedio drugoplasiranog učesnika nadmetanja, "Telekom Austrija", koji je bio voljan da izdvoji znatno manje – 467 miliona evra. Kupac je, prema uslovima tendera, dužan da najmanje pet godina poštuje kolektivni ugovor koji su potpisali kompanija i Sindikat "Telekoma Srpske" i zadrži delatnost kompanije. Osim toga, novi vlasnik je u obavezi i da sedište kompanije trajno zadrži u Banjaluci i u prvoj godini, kao što je već rečeno, investira najmanje 50 miliona evra.
M. Lakić

[objavljeno: 20.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.