Posada započela šestomesečnu misiju na kineskoj svemirskoj stanici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2021, 10:25

Posada započela šestomesečnu misiju na kineskoj svemirskoj stanici

Kineski astronauti danas su započeli svoju šestomesečnu misiju na prvoj stalnoj svemirskoj stanici Kine, Tiangong.

Astronauti, dva muškarca i žena, uselili su se u osnovni modul stanice Tianhej, piše AP.

Ovo je druga astronautska posada koja se uselila na Tiangong koja je lansirana prošlog aprila, a prva posada je provela tri meseca u svojoj misiji.

Posada će obaviti tri svemirske šetnje kako bi instalirala novu opremu za proširenje stanice, procenila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uslove života u modulu Tianhej i sprovela eksperimente u svemirskoj medicini i drugim oblastima.

Kineski vojno-svemirski program planira da u naredne dve godine pošalje više posada na stanicu kako bi usavršili njenu potpunu funkcionalnost.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova Kine u petak je obnovilo svoju posvećenost saradnji sa drugim državama u mirnom korišćenju svemira.

Kina je isključena sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) jer su se Sjedinjene Američke Države pobunile zbog tajnosti kineskog vojnog programa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.