Portret bez rama: Džefri Saks

Izvor: Politika, 09.Nov.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portret bez rama: Džefri Saks

Savetnik

Džefri Saks, svetski poznati ekonomista, ovih dana je po treći put ponudio Srbiji pomoć u ekonomskim reformama. Prvi put je to bilo 1989. godine, u predvečerje raspada Jugoslavije, kada je savetovao Antu Markovića, tadašnjeg saveznog premijera. Drugi put, posle petooktobarskih promena, kada ga je ovde doveo Božidar Đelić. I treći put ove nedelje, kada je došao na poziv Vuka Jeremića, sa kojim je radio u Ujedinjenim nacijama.

Jedan od najpoznatijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svetskih ekonomista, tvorac onoga što se naziva „šok terapijom”, hvaljen je koliko i osporavan. Njegove mere brzog obaranja inflacije, trgovinske liberalizacije i privatizacije dale su dobre efekte u državama poput Poljske. S druge strane, nije malo ekonomista, političara i novinara koji mu osporavaju gotovo sve. Optužuju ga da je svojim savetima siromašne još više osiromašio, a postkomunističke države gurnuo na dužnički put bez kraja i u ropstvo zapadnim kreditorima.

Ko je ovaj mađioničar svetske ekonomije i mag tranzicije koji i 24 godine posle završetka hladnog rata putuje svetom i nudi savete vladama?

Za Saksa se čulo kada je 1985. godine u Boliviji uspeo da inflaciju sa 24.000 odsto obori na 15 procenata za samo godinu dana. Potez vredan pohvale, ali je u isto vreme bez posla ostalo desetine hiljada državnih službenika i radnika. Potom je krenuo na turneju po zemljama istočne Evrope. Nudio je rešenje vladama koje su bile uplašene zbog pada komunizma i trijumfa Zapada, tada oličenog u snazi Margaret Tačer, Ronalda Regana i, potom, Džordža Buša starijeg. I dok će jedni reći da bivši Istočni blok duguje tranzicioni uspeh upravo njegovim savetima, drugi će podsetiti da im je krenulo kada su odlučili da njegove savete zaborave...

Kako god, ime Džefrija Saksa jedno je od najpoznatijih u svetskoj ekonomiji,a on danas ima potpuno nove oblasti interesovanja. To su održivi razvoj i zaštita životne sredine. Postao je savetnik Ban Ki Muna, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Spekulisalo se i da je jedan od kandidata za predsednika Svetske banke. Nije isključeno da će to i postati.

Jedan od glavnih ciljeva postao mu je iskorenjivanje siromaštva. Time se bavi i njegov Zemaljski institut na Univerzitetu Kolumbija, a za to vreme kritičari tvrde da je ironija da čovek koji je svojim merama mnoge gurnuo u bedu i obogatio zapadne korporacije, sada radi na iskorenjivanju siromaštva.

Jasno je da su komentari na biografiju Džefrija Saksa dijametralno suprotstavljeni. Takvi će i ostati,a ovaj ekonomski mag mogao bi da nam bude u gostima i narednihgodina, jer našim vlastima se pre nekoliko dana obratio ovim rečima „Ako postoji išta što mogu da uradim, slobodno recite”.

Za sada, Vlada Srbije se ne izjašnjava.

Stefan Despotović

objavljeno: 10.11.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.