Por: Očekujemo nadoknadu troškova pripreme izgradnje auto - puta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Por: Očekujemo nadoknadu troškova pripreme izgradnje auto - puta

BEOGRAD - Generalni direktor austrijske kompanije "Por" za Srbiju Valter Rekercugl izjavio je danas Tanjugu da ta firma kao koncesionar očekuje nadoknadu troškova napravljenih u toku pripreme realizacije projetka izgradnje auto-puta "Horgoš-Požega" i da smatra da je to "fer predlog".

"Koncesionar očekuje nadoknadu tih troškova i smatramo da je to fer predlog", rekao je Rekercugl, čija je firma zajedno sa, takođe, austrijskom "Alpinom" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koncesionar na izgradnji te putne deonice.

On nije želeo da komentariše spekulacije pojedinih medija da dogovora nema i da je na pomolu arbitraža u Parizu, istakavši samo da su "pregovori još uvek u toku".

Intenzivni pregovori

"U toku je faza intenzivnih pregovora, tako da u ovom trenutku nemamo konkretnih informacija u vezi sa tim. Javnost ce, svakako, blagovremeno biti obavestena, cim budemo imali detalje", rekao je Rekercugl.

"Vladi smo podneli listu konkretnih troskova neophodnih za realizaciju projekta auto-puta ,za ukupan iznos koji smo ulozili u projekat do sada - tehnicke i finansijske radnje i druge neophodne poslove - kao sto su troskovi pravnog konslatinga i druge vrste troškova", rekao je Rekercugl.

On nije naveo tačan iznos nadoknade koja se traži od Vlade Srbije.

Domaći mediji pišu da je otpala mogućnost sporazumnog raskida koncesionog ugovora o izgradnji auto-puta "Horgoš-Požega" i da između dve strane nije postignut doogovor.

Srpska strana je htela koncesionaru da plati pripremu projektne dokumentacije, međutim koncesionar je, međutim, imao nameru da naplati i troškove koje je imao u pripremanju koncesije u protekle tri godine, pišu domaći mediji.

Obeštećenje 17 miliona evra

Mediji su navodili i da je austrijski konzorcijum prvobitno tražio obeštećenje od 17 miliona evra, a da je srpska strana bila spremna da plati 2,5 miliona. U konačnom predlogu koncesionar je spustio cifru ali je ona i dalje za našu stranu ostala previsoka.

U slučaju da ne dođe do sporazumnog raskida ugovora, sačekaće se kraj godine do kada je koncesionar trebalo da zatvori finansijsku konstrukciju i obezbedi neophodne bankarske garancije.

Kompanija "Por" bez obzira na otežana okolnosti u vezi sa koncesijom već je angažovana u izvođenju radova u drugim infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Nedavno je potpisala i dva nova ugovora sa "Putevima Srbije" i "Železnicom Srbije" vredna 40 miliona evra, a angažovana je i na izgradnji mosta preko Ade Ciganlije u Beogradu.

S "Putevima Srbije" potpisan je ugovor o rekonstrukciji auto-puta E75 kroz Beograd, dok je sa Železnicom zaključen posao rekonstrukcije pruge od Batajnice do Golubinaca - koja se kreće od Beograda ka hrvatskoj granici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koncesionar traži nadoknadu troškova

Izvor: RTS, 07.Dec.2008

Austrijska kompanija "Por" očekuje nadoknadu troškova nastalih tokom pripreme realizacije projekta izgradnje autoputa "Horgoš-Požega". ..Generalni direktor austrijske kompanije "Por"za Srbiju Valter Rekercugl rekao je da ta firma kao koncesionar očekuje nadoknadu troškova napravljenih u toku pripreme...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.